Теми статей
Обрати теми

Стягуємо із зарплати працівника борги за виконавчими документами

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
В якому розмірі та як проводити відрахування із зарплати працівника, якщо на нього отримано два виконавчих документи про стягнення? Відповідь — у статті. Ми згадаємо загальні правила відрахувань, поговоримо про обмеження і попрактикуємося на прикладах.

Підстави та правила утримання

Виконавчими документами є виконавчі листи та накази, що видаються судами, ухвали та постанови судів у цивільних, господарських, адміністративних та кримінальних справах, виконавчі написи нотаріусів. Повний їх перелік зазначений у ст. 3 Закону № 1404*.

* Закон України «Про виконавче провадження» від 02.06.2016 № 1404-VIII.

Виконавчий лист — це документ, який видається судом для забезпечення виконання ухваленого судового рішення. Він надається стягувачу після набрання законної сили судовим рішенням. Якщо боржник самостійно не сплачує грошові кошти (не виконує свої зобов’язання за судовим рішенням), то стягувач може звернутися з виконавчим листом до органів державної виконавчої служби або до приватних виконавців для реалізації примусового виконання.

Одним із заходів примусового виконання рішень є звернення стягнення на зарплату боржника п. 2 ч. 1 ст. 10 Закону № 1404.

Для проведення стягнення із зарплати боржника виконавець (державний або приватний) виносить постанову і надсилає її для виконання роботодавцю боржника. Роботодавець не може її ігнорувати. Він зобов’язаний виконувати стягнення із зарплати працівника-боржника за умовами, які в ній зазначені. До речі, про дії роботодавця, який отримав постанову виконавця, ви можете прочитати у статті «Аліменти за постановою виконавця» // «Оплата праці», 2024, № 5.

У загальному випадку для утримання із зарплати працівника за виконавчим документом роботодавцю треба мати три показники (див. рисунок).

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі