Темы статей
Выбрать темы

Корупція та можливості її подолання: сприйняття публічними службовцями

Зелинский Сергей, доктор наук по государственному управлению, доцент
За оцінками українських дослідників і міжнародних експертів, масштаби корупції в Україні поки що залишаються значними. На жаль, у свідомості наших громадян домінує уявлення про широке поширення корупції як в органах влади і судовій системі, так і на побутовому рівні. А як же самі публічні службовці сприймають корупцію та як вони ставляться до системи антикорупційних заходів в органах влади?

Корупція — це складне і багатолике явище, і вона по-своєму універсальна. Щоб її здолати, потрібно змінити зміст і характер самих суспільних відносин, тому що специфічні ознаки поширення корупції зумовлені станом економічного і політичного розвитку суспільства, а також національним менталітетом.

Свого часу Голда Меїр, прем’єр-міністр Ізраїлю, зазначала: «…Якщо ви хочете побудувати ту країну, куди будуть повертатися її сини і дочки, якщо ви хочете побудувати країну, звідки їхати будуть тільки в сезон відпусток, якщо ви хочете побудувати країну, у якій не буде почуття страху за майбутнє, то зробіть всього лише два кроки:

1. Прирівняйте корупцію до зради батьківщині, а корупціонерів — до зрадників аж до сьомого коліна…

2. Зробіть три професії найбільш високооплачуваними і шанованими. Це — військові, вчителі і лікарі…».*

* Голда Меир. «Жемчужины мысли». URL: www.inpearls.ru/author/golda+meir (дата звернення: 05.05.2021).

За останні 5 років в Україні для подолання корупції створено декілька національних антикорупційних органів, а результати за таким популярним показником, як індекс сприйняття корупції (Corruption Perceptions Index — CPI), від антикорупційної міжнародної організації Transparency International (https://ti-ukraine.org) залишаються майже незмінними (рис. 1).

img 1

Рис. 1. Динаміка CPI з 2014-го по 2019 рік

У 2020 році із 33 балами зі 100 можливих Україна зайняла 117 місце зі 180 країн. Поруч із нами у рейтингу Єгипет, Есватіні (Свазіленд), Непал, Сьєрра-Леоне та Замбія, у яких теж по 33 бали.

Якщо звернутися, наприклад, до результатів деяких вітчизняних досліджень*, в яких респондентами були громадяни, експерти та підприємці, то можна констатувати наступне:

* Корупція у повсякденному житті українців: За що даємо хабарі? Кому і чому? URL: dif.org.ua/article/koruptsiya-u-povsyakdennomu-zhitti-ukraintsiv-za-shcho-daemo-khabari-komu-i-chomu345654 (дата звернення: 05.05.2021). Стан корупції в Україні за оцінками населення, бізнесу та експертів. URL: nabu.gov.ua/en/open-office/biblio/sociologiya/stan-korupciyi-v-ukrayini-za-ocinkami-naselennya-biznesu-ta-ekspertiv (дата звернення: 05.05.2021).

— рівень поширення корупції в державі лише тоді може знизитися, коли вчиняти корупційні діяння стане економічно невигідно, коли заробітна плата державного службовця чи іншої службової особи буде відповідати його соціальному статусу, а самі ці особи цінуватимуть свою роботу і посаду, а їх діяльність буде прозорою для громадян і всього суспільства;

— мають реально запрацювати демократичні норми громадського і державного контролю;

— має бути створена дієва система протидії корупції, в основі якої є усвідомлення того, що антикорупційна діяльність досягне успіху лише за умови комплексного підходу;

— протидія корупції повинна стати загальнонаціональним завданням з чітко визначеними пріоритетами та належною координацією.

Але водночас важливим є ставлення до корупції і самих публічних службовців, які є безпосередніми учасниками антикорупційних процесів в органах влади та яких практично торкаються антикорупційні механізми. Тому у лютому — квітні 2021 року було проведено онлайн-опитування публічних службовців з метою вивчення їхньої думки щодо питань корупції в органах влади та ефективності антикорупційної системи. У результаті опитування отримано відповіді від 885 респондентів, які представляли: місцеві державні адміністрації (40,7 %), органи місцевого самоврядування (35,3 %), ЦОВВ та їх територіальні управління (16 %), інші (8 %).

На думку респондентів цього дослідження, із трьох груп кримінальних діянь (за визначенням ООН) найбільш небезпечним у владі є «зловживання службовим становищем для одержання невиправданих особистих вигід» (рис. 2).

img 2

Рис. 2. Ставлення до небезпечних у владі кримінальних діянь (за визначенням ООН)

59,7 % респондентів вважають проблему корупції в Україні найбільш серйозною проблемою, 38,8 % — «серйозною проблемою, але є більш актуальні проблеми», 1,4 % — «вона не надто серйозна». Якщо порівняти ці дані з дослідженням*, то серед населення корупцію як «найбільш серйозну проблему» визначають 44 %, як «серйозну проблему, але є більш актуальні проблеми» — 36 %, «вона не надто серйозна» — 12 %. На запитання «Чи спостерігаєте Ви прояви корупційних дій у Вашому органі влади?» відповідь «так» надало 22,5 % респондентів.

* Корупція у повсякденному житті українців: За що даємо хабарі? Кому і чому? URL: https://dif.org.ua/article/koruptsiya-u-povsyakdennomu-zhitti-ukraintsiv-za-shcho-daemo-khabari-komu-i-chomu345654 (дата звернення: 05.05.2021).

Відповіді на запитання «На Вашу думку, на чому тримається влада в органах влади в Україні (за Е. Тоффлером)?»** представлені на рис. 3.

** Тоффлер Э. Метаморфозы власти = Powershift: Knowledge, Wealth and Violence at the Edge of the 21st Century, 1990. М.: АСТ. 2004. 672 с.

img 3

Рис. 3. На чому тримається влада в органах влади?

Щодо сприйняття побутової корупції, то з нею публічні службовці стикаються часто (30,5 %) і дуже часто (7,9 %), а решта — рідко (37,5 %) і дуже рідко (24,1 %). Найчастіше публічні службовці стикаються з побутовою корупцією у лікарнях і судах (рис. 4).

img 4

Рис. 4. Найбільш корупціогенне середовище побутової корупції

Половина респондентів (50 %) позитивно ставляться до такого інституту, як викривачі корупції, і тільки 9 % — негативно. Водночас значній кількості (41 %) важко висловити свою думку з цього приводу. Тільки 36 % респондентів змогли б стати викривачами корупції, а 64 % — ні.

Сенс в електронному декларуванні як інструменті подолання корупції вбачає тільки 37,5 % респондентів. Майже стільки ж (36,5 %) публічних службовців вважають, що декларації мають подавати всі громадяни України, а не тільки чиновники, а решта проти такої перспективної новації.

На рис. 5 представлені результати опитування щодо того, які національні антикорупційні органи є найбільш дієвими.

img 5

Рис. 5. Найбільш дієвий антикорупційний орган

Загальна оцінка результативності антикорупційної системи в Україні відображена на рис. 6.

img 6

Рис. 6. Оцінка антикорупційної системи

89 % респондентів вважають, що подолання корупції в Україні має відбуватися зверху вниз, а 11 % — знизу вгору. Відповіді на запитання «Чи реально розв’язати проблему корупції в Україні?» розподілились таким чином: «так» — 29 %; «ні» — 23 %, «важко відповісти» — 48 %.

Резюмуючи дані про думку публічних службовців, можна зробити кілька основних висновків:

— значна частина публічних службовців (60 %) вважає корупцію найбільш серйозною проблемою в країні;

— найбільш небезпечним у владі вважається зловживання службовим становищем для одержання невиправданих особистих вигід (2/3 респондентів);

— кожен п’ятий чиновник спостерігає прояви корупційних дій у своєму органі влади, а кожен шостий вважає орган влади корупціогенним середовищем побутової корупції;

— значна частина публічних службовців (41 %) вважає, що влада в їх органах влади тримається на грошах, і тільки кожен шостий вважає — що на знаннях;

— половина респондентів позитивно ставиться до такого інституту, як викривачі корупції, але стати викривачем корупції готова тільки третина з усіх опитаних;

— сенс в електронному декларуванні як інструменті подолання корупції вбачає тільки 37,5 % респондентів;

— абсолютна більшість респондентів (85 %) оцінює антикорупційну систему в Україні як «низьку» і «дуже низьку»;

— менше третини публічних службовців (29 %) вірить у те, що в Україні реально розв’язати проблему корупції.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше