Темы статей
Выбрать темы

Строковий трудовий договір або контракт: чи є різниця?

Мацокин Андрей, главный редактор всеукраинского издания «Держслужбовець» и спецвыпуска «Юридические практики»
Приводом для написання цієї статті стали два документи: Закон України від 05.09.2017 р. № 2145-VIII «Про освіту» та роз’яснення Міністерства освіти і науки України від 08.04.2020 р. № 1/9-201. У цих документах застосовуються норми, що передбачають укладання з працівниками відповідних установ та закладів певної форми трудових договорів — строкових трудових договорів (контрактів). Водночас конкретики щодо форми трудового договору немає. Тож у цій статті ми розкажемо про різницю між контрактом і строковим трудовим договором та визначимося з його формою для певних посад.

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

КЗпП — Кодекс законів про працю України.

Законом України від 05.09.2017 р. № 2145-VIII «Про освіту» (ч. 2 ст. 25) визначено, що засновник закладу освіти або уповноважена ним особа «укладає строковий трудовий договір (контракт) з керівником закладу освіти, обраним (призначеним) у порядку, встановленому законодавством та установчими документами закладу освіти». З урахуванням цієї норми Міністерство освіти і науки надало роз’яснення від 08.04.2020 р. № 1/9-201, в якому, на жаль, не додало конкретики до форми трудового договору, зокрема, з директором закладу загальної середньої освіти.

Часто і керівники не вдаються до детального вивчення норм трудового законодавства та об’єднують дві форми трудового договору: контракт із строковим, а потім ними «жонглюють», не розуміючи відмінностей.

За нормами Кодексу законів про працю України трудовий договір укладається, як правило, в письмовій формі, але її додержання не є обов’язковим.

Додержання письмової форми є обов’язковим, зокрема, при укладенні контракту або у випадках, коли працівник наполягає на укладенні трудового договору у письмовій формі.

СТРОКОВИЙ ТРУДОВИЙ ДОГОВІР

Строковий трудовий договір укладають у випадках, коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням характеру наступної роботи, або умов її виконання, або інтересів працівника, в інших випадках, передбачених законодавчими актами.

Строковий трудовий договір можна укладати:

для заміщення тимчасово відсутнього працівника (на час основної щорічної відпустки, тривалого відрядження, відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного (шестирічного) віку)

на строк тимчасової відсутності основного працівника, обраного на виборну посаду в органи державної влади чи місцевого самоврядування

якщо працівник зацікавлений у встановленні трудових відносин на визначений строк

Також підставою для строкового договору можуть бути і сімейні обставини. Тоді у заяві про прийняття на роботу працівник має звернути на це увагу, не розголошуючи, якими саме причинами зумовлене його рішення («у зв’язку із сімейними обставинами»), а також вказати строк, протягом якого він наймається на роботу.

При укладенні трудового договору на визначений строк цей строк встановлюють:

— за погодженням сторін;

— сторони з урахуванням часу, необхідного для виконання певної роботи (або може бути обумовлений виконанням певного обсягу робіт);

— згідно із законодавством (для певних категорій працівників).

При укладенні трудового договору на певний строк цей строк встановлюють угодою сторін. Він може визначатися не лише конкретним періодом, а й настанням певної події, наприклад:

— поверненням на роботу працівниці з відпусток у зв’язку з вагітністю та пологами і для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;

— поверненням працівника, який звільнився з роботи у зв’язку з призовом на строкову військову або альтернативну (невійськову) службу, або працівника, звільненого у зв’язку з обранням народним депутатом чи на виборну посаду.

Про строковий характер трудового договору працівник має зазначити в заяві про прийняття на роботу. Строковість має бути відображена і в наказі про прийняття працівника на роботу. Умова строковості може бути зафіксована й у письмовому трудовому договорі. Осіб, яких приймають на сезонні роботи, попереджують про те, що їх прийнято для виконання сезонних робіт, при укладенні трудового договору.

Запис про прийняття на роботу вносять до трудової книжки працівника, але про строковість трудового договору при цьому не зазначають. Про строковість свідчитиме запис про звільнення:

«Звільнено у зв’язку із закінченням строку трудового договору, п. 2 ст. 36 КЗпП України.»

Дострокове розірвання строкового трудового договору з ініціативи працівника передбачено ст. 39 КЗпП.

Керівник зобов’язаний задовольнити вимоги працівника про дострокове розірвання строкового трудового договору у випадках, передбачених ч. 1 ст. 38, ч. 1 ст. 39 КЗпП.

До трудової книжки працівника роботодавець вносить запис:

«Звільнений за власним бажанням у зв’язку з (зазначаєте причину), ст. 39 КЗпП України.»

КОНТРАКТ

Контракт є особливою формою трудового договору, в якому строк його дії, права, обов’язки і відповідальність сторін (у тому числі матеріальна), умови матеріального забезпечення та організації праці працівника, умови розірвання договору, в тому числі дострокового, можуть встановлюватися за угодою сторін.

Сфера застосування контракту визначається законами України.

Питання щодо порядку укладання контрактів при прийнятті на роботу працівників регулюються, зокрема, постановою КМУ від 19.03.1994 р. № 170 «Про впорядкування застосування контрактної форми трудового договору», наказом Міністерства праці України від 15.04.1994 р. № 23 «Про затвердження Типової форми контракту з працівником» (ср. ).

Контракт як особлива форма трудового договору повинен спрямовуватися на забезпечення умов для проявлення ініціативності та самостійності працівника, враховуючи його індивідуальні здібності й професійні навички, підвищення взаємної відповідальності сторін, правову і соціальну захищеність працівника.

У контракті передбачаються обсяги пропонованої роботи та вимоги до якості та строків її виконання, строк дії контракту, права, обов’язки та взаємна відповідальність сторін, умови оплати й організації праці, підстави припинення та розірвання контракту, соціально-побутові та інші умови, необхідні для виконання взятих на себе сторонами зобов’язань, з урахуванням специфіки роботи, професійних особливостей та фінансових можливостей підприємства, установи, організації чи роботодавця.

Умови оплати праці та матеріального забезпечення працівників, з якими укладається контракт, визначаються за угодою сторін. Розміри виплат не можуть бути меншими, ніж передбачено чинним законодавством, угодами і колективним договором, і залежать від виконання умов контракту.

У контракті можуть також визначатись умови підвищення або зниження обумовленого сторонами розміру оплати праці, встановлення доплат і надбавок, премій, винагород за підсумками роботи за рік чи інший період, участі у прибутках підприємства, установи, організації (якщо це передбачено чинним законодавством та їхніми статутами) чи громадянина-підприємця.

У контракті визначаються режими робочого часу і часу відпочинку працівника.

Контракт повинен передбачати зобов’язання роботодавця щодо компенсації моральної та матеріальної шкоди, заподіяної працівникові у разі дострокового розірвання контракту.

Водночас умови контракту, що погіршують становище працівника порівняно з чинним законодавством, угодами і колективним договором, вважаються недійсними.

Контрактна форма трудового договору застосовується до працівників при прийнятті на роботу лише у випадках, прямо передбачених законами.

Трудові контракти, так само як і строкові трудові договори, припиняються внаслідок закінчення строку, на який їх було укладено.

Достроково ж контракт може бути припинений на загальних підставах припинення дії трудового договору, передбачених трудовим законодавством, а також у контракті можуть бути передбачені й додаткові підстави його розірвання.

У пункті 8 ч. 1 ст. 36 КЗпП прямо вказана можливість звільнення працівника з підстав, передбачених контрактом, але річ у тім, що у разі, коли працівник працює за контрактом, це не означає, що його можна звільняти лише за п. 8 ч. 1 ст. 36 КЗпП, на нього також розповсюджуються усі норми законодавства про працю, а тому він також може бути звільненим і з інших підстав згідно з нормами КЗпП.

Приклад. За нормами Закону України від 16.01.2020 р. № 463-IX «Про повну загальну середню освіту» педагогічні працівники закладів освіти приймаються на роботу за безстроковими трудовими договорами відповідно до вимог цього Закону та законодавства про працю.

Керівники державних, комунальних закладів загальної середньої освіти обираються на посаду за результатами конкурсу. Протягом трьох робочих днів із дня оприлюднення рішення про переможця конкурсу посадова особа засновника (голова відповідної ради чи керівник державного органу) або керівник уповноваженого ним органу (структурного підрозділу з питань освіти) призначає переможця конкурсу на посаду та укладає з ним САМЕ строковий трудовий договір.

Тож не плутаємо між собою контракт та строковий трудовий договір.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше