Темы статей
Выбрать темы

Закупівлі, розпочаті до війни: як завершити?

Матвеева Виктория, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Для більшості замовників закупівельний процес триває попри військові дії на території України. Звісно, виникає чимало запитань. Значна частина з них стосується постачання товарів, робіт та послуг, закупівлю яких було розпочато до війни (на підставі Закону № 922). У цьому матеріалі розглянемо найбільш поширені ситуації та запропонуємо варіанти виходу з них.

Немає зв’язку з переможцем: як вчинити?

До початку війни було розпочато процедуру закупівлі — відкриті торги. Наразі переможець закупівлі перебуває у зоні бойових дій. Зараз немає змоги зв’язатися з ним та уточнити, чи зможе він постачати товар. Водночас інший учасник має необхідний нам товар і готовий його поставити. Як вчинити?

У цій ситуації закупівельник має справу із закупівлею, розпочатою до введення правового режиму воєнного стану в Україні. Таку закупівлю замовник повинен завершити за правилами, визначеними Законом № 922. Саме таку вказівку щодо дій замовників надало Мінекономіки в листі № 9225*. Пояснимо, як саме замовнику реалізувати це на практиці.

* Лист Мінекономіки «Щодо здійснення закупівель у період воєнного стану» від 04.03.2022 № 3304-04/9225-06.

Насамперед усе залежить від того, на якому етапі знаходиться процедура закупівлі: подання тендерних пропозицій, розгляд пропозицій учасників, кваліфікація або укладання договору про закупівлю. Вочевидь, у цій ситуації закупівля знаходиться на етапі укладання договору. З огляду на це, наступні дії замовника повинні бути такими.

Подпишитесь, чтобы открыть доступ к материалам Я уже
logo PRO PRO-доступ Неограниченный доступ ко всем закрытым материалам сайта без рекламы
App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше