Теми статей
Обрати теми

Закупівлі, розпочаті до війни: як завершити?

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Для більшості замовників закупівельний процес триває попри військові дії на території України. Звісно, виникає чимало запитань. Значна частина з них стосується постачання товарів, робіт та послуг, закупівлю яких було розпочато до війни (на підставі Закону № 922). У цьому матеріалі розглянемо найбільш поширені ситуації та запропонуємо варіанти виходу з них.

Немає зв’язку з переможцем: як вчинити?

До початку війни було розпочато процедуру закупівлі — відкриті торги. Наразі переможець закупівлі перебуває у зоні бойових дій. Зараз немає змоги зв’язатися з ним та уточнити, чи зможе він постачати товар. Водночас інший учасник має необхідний нам товар і готовий його поставити. Як вчинити?

У цій ситуації закупівельник має справу із закупівлею, розпочатою до введення правового режиму воєнного стану в Україні. Таку закупівлю замовник повинен завершити за правилами, визначеними Законом № 922. Саме таку вказівку щодо дій замовників надало Мінекономіки в листі № 9225*. Пояснимо, як саме замовнику реалізувати це на практиці.

* Лист Мінекономіки «Щодо здійснення закупівель у період воєнного стану» від 04.03.2022 № 3304-04/9225-06.

Насамперед усе залежить від того, на якому етапі знаходиться процедура закупівлі: подання тендерних пропозицій, розгляд пропозицій учасників, кваліфікація або укладання договору про закупівлю. Вочевидь, у цій ситуації закупівля знаходиться на етапі укладання договору. З огляду на це, наступні дії замовника повинні бути такими.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі