Темы статей
Выбрать темы

Продали майно: чи треба реєструватися як платник ПДВ?

Матвеева Виктория, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Територіальна громада в особі селищної ради в серпні 2022 року продала об’єкт приватизації (нерухоме майно) на е-аукціоні через Prozorro.Продажі та отримала кошти в сумі 3268863 грн. Місцева податкова наполягає, що селищна рада повинна зареєструватися як платник ПДВ. Але ОМС не веде господарську діяльність, а є отримувачем та розпорядником місцевих податків та зборів. На якій підставі ми зобов’язані ставати платниками ПДВ? Чи мають рацію податківці?

На превеликий жаль, податківці в цій ситуації абсолютно праві. Пояснимо, на чому ґрунтуються такі висновки фіскалів.

ОМС — НЕ суб’єкт господарювання

Дійсно, в ГКУ є окремі норми, якими закріплено особливий статус ОМС. Зокрема, ч. 1 ст. 8 ГКУ визначено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування не є суб’єктами господарювання.

Разом з тим ч. 3 ст. 8 ГКУ передбачено, що ОМС можуть брати участь у господарській діяльності лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією та законами України. При цьому ОМС можуть бути наділені господарською компетенцією (сукупність господарських прав та обов’язків), яку реалізують від імені відповідної державної чи комунальної установи.

Подпишитесь, чтобы открыть доступ к материалам Я уже
logo PRO PRO-доступ Неограниченный доступ ко всем закрытым материалам сайта без рекламы
App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше