Темы статей
Выбрать темы

Як відновити пошкоджене майно: оформлення та облік

Матвеева Виктория, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Із початку військової агресії РФ проти України пошкоджень зазнали величезна кількість об’єктів державної та комунальної власності. Звісно, для їх відновлення потрібно провести певну підготовчу роботу, отримати кошти на такі відновлювальні заходи і вже як заключний етап — показати такі операції в бухобліку. Як впоратись із цими завданнями? Розповімо в нашому матеріалі.

Як визначити вид пошкоджень?

Майно установ, яке зазнало пошкоджень унаслідок військових дій, потребує ретельного обстеження та оцінки характеру ушкоджень. Частково цим питанням займається інвентаризаційна комісія установи, але ключова роль з організації та координації невідкладних робіт належить виконавчим органам місцевих рад, а за їх відсутності — військовим адміністраціям. Також до такого обстеження залучають сертифікованих фахівців або підприємства, установи та організації, у складі яких є такі виконавці.

За результатами обстеження пошкоджених об’єктів складається звіт. Також до зазначеного звіту додається акт обстеження, який містить інформацію щодо визначеної за результатами обстеження категорії пошкоджень об’єкта.

Зокрема, ці документи повинні містити:

— висновок про технічний стан об’єкта, який зазнав ушкоджень;

— рекомендації щодо подальшої експлуатації (у т. ч. щодо можливості виконання робіт із відновлення) або демонтажу (ліквідації) відповідного об’єкта;

— відомості про пошкоджені (зруйновані) несучі та огороджувальні конструкції, інженерні системи (із зазначенням ступеня та обсягів пошкоджень) будівлі;

— рекомендації щодо відновлення (підсилення) пошкоджених (зруйнованих) конструкцій будівлі.

Подпишитесь, чтобы открыть доступ к материалам Я уже
logo PRO PRO-доступ Неограниченный доступ ко всем закрытым материалам сайта без рекламы
App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше