Темы статей
Выбрать темы

Продуктові набори для тероборони: як придбати за кошти місцевого бюджету?

Станкус Татьяна, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Чи може місцева рада придбати продуктові набори і передати їх для місцевої тероборони як благодійну допомогу?

Місцева рада — благодійник: чи можливо?

Щоб відповісти на це запитання, насамперед слід пригадати основні засади здійснення благодійної діяльності в Україні. Визначає їх Закон № 5073*.

* Закон України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» від 05.07.2012 № 5073-VI.

Благодійна діяльність — це добровільна особиста та/або майнова допомога, яка не передбачає отримання прибутку, сплати будь-якої винагороди або компенсації благодійнику від імені або за дорученням бенефіціара.

Нагадаємо також, хто є хто. Так, бенефіціаром вважається набувач благодійної допомоги. Ним може бути як фізична особа, так і будь-яка юридична особа, неприбуткова організація або територіальна громада. При цьому бенефіціар має повне право отримувати допомогу відразу від кількох благодійників. Про це зазначено в п. 1 ч. 1 ст. 1 Закону № 5073. Та головне — це спрямування такої допомоги для досягнення цілей, визначених Законом № 5073.

При цьому цілями благодійної діяльності є сприяння законним інтересам бенефіціарів у сферах благодійної діяльності (освіта, охорона здоров’я, екологія, соціальний захист, культура, мистецтво тощо), а також розвиток і підтримка цих сфер у суспільних інтересах. Повний перелік сфер благодійної діяльності наведено в ч. 2 ст. 3 Закону № 5073.

Благодійником є дієздатна фізична особа або юридична особа приватного права (у т. ч. благодійна організація), яка добровільно здійснює один чи декілька видів благодійної діяльності (п. 5 ч. 1 ст. 1 Закону № 5073). Натомість бюджетні установи та ОМС є юридичними особами публічного права. Тож маємо такий важливий висновок.

ВАЖЛИВО!

Бюджетні установи, заклади, організації (у т. ч. й ОМС) бути благодійниками не можуть

Отже, надавати будь-яку благодійну допомогу будь-кому місцева рада не може. Відповідно і придбавати продуктові набори та передавати їх місцевій теробороні як благодійну допомогу ОМС не має права.

Як допомогти теробороні?

Але це не означає, що члени тероборони залишаться без підтримки. Просто такі заходи треба оформити інакше.

Купувати продуктові набори для тероборони можна в межах заходів відповідної місцевої програми.

Видатки на реалізацію місцевих програм, дійсно, можливо проводити за рахунок коштів місцевих бюджетів. Про це чітко зазначено в п. 21 ч. 1 ст. 91 БКУ.

Порядок утворення та діяльності добровольчих формувань територіальної оборони визначено Положенням № 1449**.

** Положення про добровольчі формування територіальних громад, затверджене постановою КМУ від 29.12.2021 № 1449.

При цьому забезпечення матеріально-технічними засобами та фінансування діяльності тероборони здійснюються за рахунок і в межах коштів (п. 5 Положення № 1449):

— Державного бюджету України;

— місцевих бюджетів;

— інших джерел, не заборонених законодавством.

Отже, жодних законодавчих перепон для виділення коштів на потреби тероборони з місцевих бюджетів немає. Поготів, що до видатків місцевих бюджетів, які можуть здійснюватися з усіх місцевих бюджетів, зокрема, належать і видатки на заходи та роботи з територіальної оборони та мобілізаційної підготовки місцевого значення. Це чітко визначено в п. 17 ч. 1 ст. 91 БКУ.

Отже, для виділення коштів місцевих бюджетів має бути прийнято відповідну місцеву програму для забезпечення заходів, пов’язаних із діяльністю тероборони, в т. ч. на закупівлю продуктових наборів.

Водночас необхідно прийняти і бюджетну програму. Адже, як відомо, усі видатки місцевих бюджетів повинні знайти своє відображення в бюджетних програмах. Цього вимагає програмно-цільовий метод, який наразі стосується абсолютно всіх рівнів місцевих бюджетів.

Таку бюджетну програму має бути затверджено за КПКВК 8240 «Заходи та роботи з територіальної оборони». Визначаємо код відповідно до наказу № 793***.

*** Наказ Мінфіну «Про затвердження складових Програмної класифікації видатків та кредитування місцевого бюджету» від 20.09.2017 № 793.

Щодо КЕКВ, то, як і завжди, застосовуємо код виходячи з економічної суті платежу та відповідно до Інструкції № 333****. Зокрема, закупівлю продуктових наборів слід здійснювати за КЕКВ 2230 «Продукти харчування».

**** І нструкція щодо застосування економічної класифікації видатків, затверджена наказом Мінфіну від 12.03.2012 № 333.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше