Темы статей
Выбрать темы

Звільнення від плати за землю: а як же доходи бюджету?

Станкус Татьяна, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Звільнення від плати за землю на період воєнного стану — це, без сумніву, плюс для платників податків. Але водночас це мінус для місцевих бюджетів. Адже плата за землю є вагомим джерелом їх наповнення. Як у цій ситуації діяти органам місцевого самоврядування (далі — ОМС)? Далі про все по черзі.

Звільнення від плати за землю

У разі якщо під час воєнного стану в Україні платник податків не має змоги своєчасно виконати свій податковий обов’язок (сплатити податки і збори, подати звітність), він звільняється від відповідальності, передбаченої ПКУ.

При цьому є умова: такий платник податків виконає відповідні обов’язки протягом шести місяців після припинення (скасування) воєнного стану. Це передбачено п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ та п.п. 4 п. 3 Закону № 2142*.

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану» від 24.03.2022 № 2142-IX.

Це звільнення — загальне. Воно стосується абсолютно всіх платників податків, які не мають змоги виконати свої податкові обов’язки щодо всіх податків під час війни. Не стали винятком і платники плати за землю. Про це свідчать норми Закону № 2120**.

Подпишитесь, чтобы открыть доступ к материалам Я уже
logo PRO PRO-доступ Неограниченный доступ ко всем закрытым материалам сайта без рекламы
App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше