Теми статей
Обрати теми

Звільнення від плати за землю: а як же доходи бюджету?

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Звільнення від плати за землю на період воєнного стану — це, без сумніву, плюс для платників податків. Але водночас це мінус для місцевих бюджетів. Адже плата за землю є вагомим джерелом їх наповнення. Як у цій ситуації діяти органам місцевого самоврядування (далі — ОМС)? Далі про все по черзі.

Звільнення від плати за землю

У разі якщо під час воєнного стану в Україні платник податків не має змоги своєчасно виконати свій податковий обов’язок (сплатити податки і збори, подати звітність), він звільняється від відповідальності, передбаченої ПКУ.

При цьому є умова: такий платник податків виконає відповідні обов’язки протягом шести місяців після припинення (скасування) воєнного стану. Це передбачено п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ та п.п. 4 п. 3 Закону № 2142*.

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану» від 24.03.2022 № 2142-IX.

Це звільнення — загальне. Воно стосується абсолютно всіх платників податків, які не мають змоги виконати свої податкові обов’язки щодо всіх податків під час війни. Не стали винятком і платники плати за землю. Про це свідчать норми Закону № 2120**.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі