Темы статей
Выбрать темы

Штатні розписи і тарифікації закладів освіти: хто затверджує?

Станкус Татьяна, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Хто має погоджувати та затверджувати штатні розписи і тарифікації закладів освіти (школи, дитячі садочки)?

Затвердження штатних розписів

Передусім нагадаємо, що таке штатний розпис і які основні правила його затвердження.

Штатний розпис — це документ, який встановлює структуру, штати і посадові оклади працівників. Штатний розпис містить назви посад, чисельність персоналу й оклади за кожною посадою.

Саме таке визначення навело Мінсоцполітики у листі від 27.06.2007 № 162/06/187-07.

Загальні правила складання та затвердження штатних розписів диктує Порядок № 228*.

* Порядок складання, розгляду, затвердження та основні вимоги до виконання кошторисів бюджетних установ, затверджені постановою КМУ від 28.02.2002 № 228.

Нагадаємо основні з цих правил.

1. Під час визначення обсягів видатків розпорядників нижчого рівня головні розпорядники повинні враховувати об’єктивну потребу в коштах кожного закладу, виходячи з його основних виробничих показників і контингентів, у т. ч. зі штатної чисельності (п. 20 Порядку № 228).

2. Обов’язковим є виконання вимоги щодо першочергового забезпечення бюджетними коштами видатків на оплату праці з нарахуваннями (п. 20 Порядку № 228).

3. Розпорядники мають привести розрахункові обсяги витрат у відповідність з бюджетними асигнуваннями та іншими показниками, доведеними лімітними довідками. Для цього чисельність працівників, що пропонується до затвердження за штатним розписом, має бути приведено у відповідність з обсягами бюджетних асигнувань таким чином, щоб забезпечити виконання основних функцій закладу (п. 28 Порядку № 228).

Одразу зауважимо щодо деяких «поправок на війну».

Видатки на оплату праці наразі можна здійснювати лише у другу чергу, на відміну від мирного часу, коли такі видатки є першочерговими. Так, в умовах воєнного стану видатки на оплату праці є другочерговими, про що свідчить п. 19 Порядку № 590*. Першочерговими ж у цей час незмінно лишаються видатки на національну безпеку та оборону.

* Порядок виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану, затверджений від 09.06.2021 № 590.

Типову форму штатного розпису для бюджетних установ затверджує Мінфін. Наразі продовжує діяти форма штатного розпису, затверджена наказом № 57*.

* Наказ Мінфіну «Про затвердження документів, що застосовуються в процесі виконання бюджету» від 28.01.2002 № 57.

Також за загальним правилом, установленим п.п. 71 п. 33 Порядку № 228, штатні розписи бюджетних установ, які утримуються за рахунок бюджетів сіл, селищ, міст, бюджетів територіальних громад (далі — ТГ), разом із кошторисами затверджують міські, сільські, селищні голови відповідних ТГ або керівники відповідних виконавчих органів місцевих рад, до комунальної власності яких належить бюджетна установа.

Водночас, як пояснив Мінфін у листі від 13.01.2021 № 07010-06/5-ЗПІ/15, законодавством може бути встановлено інший порядок затвердження штатних розписів.

Тож погляньмо, що каже стосовно затвердження штатних розписів закладів загальної середньої освіти (далі — ЗЗСО) профільний закон?

Штатні розписи державних і комунальних ЗЗСО незалежно від підпорядкування і типів розробляються на основі типових штатних нормативів. Наразі Типові штатні нормативи для ЗЗСО затверджено наказом № 1205*.

* Типові штатні нормативи закладів загальної середньої освіти, затверджені наказом МОН від 06.12.2010 № 1205.

УВАГА!

Штатні розписи ЗЗСО затверджує керівник ЗЗСО за погодженням із засновником або уповноваженим ним органом

Це передбачено ч. 1 ст. 60 Закону № 463.

Таким чином, засновник (уповноважений ним орган) не затверджує, а лише погоджує штатні розписи ЗЗСО. Зазвичай засновником ЗЗСО є відповідна місцева рада. Втім, окрім голови ради погодити штатні розписи ЗЗСО може і керівник відповідного виконавчого органу.

При цьому виконавчими органами місцевих рад є органи, які відповідно до Конституції* та Закону № 280** створюються сільськими, селищними, міськими, районними в містах (у разі їх створення) радами для здійснення виконавчих функцій і повноважень місцевого самоврядування у межах, визначених цим та іншими законами. Таке визначення дає ст. 1 Закону № 280.

** Конституція України від 28.06.96 № 254к/96-ВР.

*** Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 № 280/97-ВР.

Виконавчими органами сільських, селищних, міських, районних у містах рад є їх виконавчі комітети, відділи, управління та інші створювані радами виконавчі органи.

Безпосередньо виконавчим органом у сфері управління освітою є відділ або управління освіти, створені при місцевій раді.

Вищою за рівнем установою та головним розпорядником бюджетних коштів для ЗЗСО переважно є саме управління (відділ) освіти.

З огляду на це, штатні розписи ЗЗСО затверджують керівники таких закладів за погодженням з головою відповідної місцевої ради або начальником управління (відділу) освіти. Причому другий варіант погодження наразі є більш поширеним.

Щодо дитячих садочків, тобто закладів дошкільної освіти (далі — ЗДО), то їх профільний закон має таку норму. Штатні розписи державних та комунальних ЗДО незалежно від підпорядкування і типу встановлюються відповідним органом управління освітою на основі Типових штатних нормативів ЗДО. Наразі діють Типові штатні нормативи дошкільних навчальних закладів, затверджені наказом № 1055*. Про це сказано у ч. 1 ст. 39 Закону № 2628**.

* Наказ МОН «Про затвердження Типових штатних нормативів дошкільних навчальних закладів» від 04.11.2010 № 1055.

** Закон України «Про дошкільну освіту» від 11.07.2001 № 2628-III.

Як ми вже зазначали, органом управління освітою є управління (відділ) освіти. Тож штатний розпис ЗДО має затвердити саме управління (відділ) освіти.

Затвердження тарифікаційних списків

Тепер щодо тарифікаційних списків.

Оплата праці педпрацівників здійснюється відповідно до єдиної тарифної сітки, визначеної наказом № 557*.

* Наказ МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 № 557.

При цьому тарифікаційні списки затверджуються за погодженням із профспілковим комітетом не пізніше 5 вересня і подаються вищому за рівнем органу управління. Це передбачено п. 4 розд. І Інструкції № 102*. Форми тарифікаційних списків ЗЗСО та ЗДО наведено у додатках 1 та 3 до Інструкції № 102, відповідно.

* Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджена наказом Міносвіти від 15.04.93 № 102.

Хто є органом управління для ЗЗСО та ЗДО, ви вже знаєте, — це управління (відділ) освіти. Здебільшого таке управління (відділ) є і головним розпорядником бюджетних коштів, до мережі якого належать відповідні заклади освіти.

Отже, тарифікаційні списки ЗЗСО та ЗДО затверджують керівники таких закладів освіти за погодженням з начальником управління (відділу) освіти.

Водночас не забувайте про необхідність їх погодження з профкомітетом.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше