Темы статей
Выбрать темы

Придбали систему оповіщення: як поставити на облік?

Матвеева Виктория, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Установа придбала систему оповіщення цивільного захисту населення (сирену) вартістю 22680 грн. На який субрахунок слід зарахувати таку систему? Як бути з ПДВ, сплаченим при придбанні такої системи: враховувати при порівнянні з вартісним критерієм визнання малоцінних необоротних матеріальних активів (далі — МНМА) чи ні?

Який варіант обліку обрати?

Традиційно у випадках, коли в приміщеннях встановлюють комплекс технічних засобів, призначених для попередження або сповіщення про небезпеку, бухгалтер обирає один із варіантів обліку:

1) обліковувати придбану (створену) систему як окремий об’єкт ОЗ;

2) відобразити придбання (створення) системи як поліпшення приміщення (будівлі).

Такі варіанти обліку цілком справедливі щодо відображення витрат на встановлення пожежної або охоронної сигналізації. Та чи варто їх застосовувати в ситуації читача, коли йдеться про придбання системи оповіщення цивільного захисту населення (далі — система оповіщення)? Для цього з’ясуємо, з чим маємо справу та які особливості облаштування такої системи.

Так, система оповіщення — це сукупність організаційно-технічних заходів, пристосувань і технічних способів оповіщення, апаратури, засобів та каналів зв’язку, призначених для своєчасного доведення сигналів і повідомлень з питань цивільної оборони до центральних і місцевих органів виконавчої влади, підприємств, установ, організацій та населення. При цьому головне завдання системи оповіщення (сирен) — попередити та вчасно проінформувати людей в населеному пункті або на території установи (організації) про небезпеку та необхідність пройти у найближче безпечне місце (укриття).

Наразі системи сповіщення складаються з мікшер-посилювача певної потужності, мікрофона та рупорів-гучномовців різної потужності. Власне, саме від комплектації та потужності складових і залежить вартість такої системи.

Таким чином, система оповіщення цілком відповідає визначенню об’єкта основних засобів (далі — ОЗ). Адже вона фактично є комплексом конструктивно з’єднаних предметів із загальними пристосуванням (приладдям) для її обслуговування та керування ними.

До того ж встановити систему оповіщення абсолютно не складно власними силами. Її встановлення в приміщенні не потребує виконання спеціальних робіт та залучення досвідчених фахівців. Ба більше, за необхідності таке обладнання може без проблем бути перенесене у будь-яке інше місце та встановлене в іншому приміщенні.

З огляду на це, придбання систем оповіщення цивільного захисту населення доцільно розглядати як придбання об’єкта ОЗ або МНМА. Відповідно при оприбуткуванні такий об’єкт слід зараховувати на субрахунок 1014 або 1113.

Передусім в цьому питанні орієнтуємося на вартісний критерій визнання МНМА, прописаний в обліковій політиці установи. Частіше за все установи обирають вартісну межу, передбачену ПКУ*, та обмежують вартість МНМА 20 тис. грн.

* Податковий кодекс України від 02.12.2010 № 2755-VI.

Враховувати ПДВ чи ні?

Платники ПДВ вартісний ОЗ-поріг порівнюють із сумою без ПДВ. Це й зрозуміло. Адже вони суму ПДВ включають до податкового кредиту. Інша справа, якщо установа не є платником ПДВ. У такому разі 20-тисячну межу варто порівнювати з вартістю придбання такого активу з урахуванням ПДВ.

З чим пов’язані такі особливості врахування ПДВ? У цьому питанні «ноги ростуть» з правил формування первісної вартості ОЗ та МНМА, прописаних у НП(С)БО 121* та Методрекомендаціях з обліку ОЗ**.

* Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку в державному секторі 121 «Основні засоби», затверджене наказом Мінфіну від 12.10.2010 № 1202.

** Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку основних засобів суб’єктів державного сектору, затверджені наказом Мінфіну від 23.01.2015 № 11.

Тому аби не було плутанини з цього приводу, радимо чітко прописати у своєму розпорядчому документі, який вартісний поріг застосовує ваша установа та чи враховано в цій сумі ПДВ.

Але у будь-якому разі пам’ятайте: первісну вартість системи оповіщення визначаємо виходячи з вартості придбання обладнання, суми транспортних витрат, витрат на монтаж і налагодження. Це означає, що всі зазначені витрати (якщо вони мали місце) включаємо до первісної вартості системи оповіщення.

Та будьте уважні: додаткові витрати на транспортування, монтаж, налагодження тощо у жодному разі не враховуємо при порівнянні з вартісним критерієм МНМА.

Приклад. Для облаштування укриття в приміщенні установа (неплатник ПДВ) придбала систему оповіщення цивільного захисту населення (сирену) вартістю 22680 грн (у т. ч. ПДВ — 3780 грн). Згідно з документами постачальника система оповіщення складається з посилювача потужності 30 Вт, мікрофона та рупорів-гучномовців (3 шт.).

Комісією установи прийнято рішення про зарахування системи оповіщення на баланс як окремого об’єкта ОЗ.

Згідно з наказом про облікову політику вартісний критерій визнання МНМА встановлено на рівні 20 тис. грн з урахуванням ПДВ. З огляду на це, отриману систему оповіщення зараховано на субрахунок 1014.

При введенні в експлуатацію системи оповіщенні комісією установи оформлено Акт введення в експлуатацію ОЗ за типовою формою, присвоєно інвентарний номер, який зазначено на кожній його складовій частині. Також бухгалтерська служба установи відкрила на цей об’єкт Інвентарну картку обліку об’єктів ОЗ із зазначенням його технічних характеристик і очікуваного строку служби.

Видатки на закупівлю системи оповіщення проведено за КЕКВ 3110.

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

Сума,

грн

м/о

дебет

кредит

Придбання + передача в експлуатацію

1

Отримано асигнування на придбання системи оповіщення

2313

5411

22680

2

2

Отримано від постачальника обладнання

1311

6211

22680

6

3

Перераховано кошти постачальнику за обладнання

6211

2313

22680

2, 6

4

Введено систему оповіщення в експлуатацію

1014

1311

22680

17

Одночасно збільшено внесений капітал

5411

5111

22680

17

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше