Темы статей
Выбрать темы

Відшкодування комуналки орендарем «заднім» числом

Станкус Татьяна, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Договір оренди ми змогли укласти на декілька місяців пізніше фактичного початку оренди. Відповідно тільки зараз змогли укласти і договір на відшкодування витрат орендодавця. Як наслідок, зібралося по кілька рахунків за кожним КЕКВ (наприклад, за електроенергію маємо окремо за червень, липень, серпень і вересень). Як бути в цій ситуації?

Оренда без договору: чи можливо?

Передусім нагадаємо значення основоположних термінів у сфері орендних відносин.

Оренда — це речове право на майно, відповідно до якого орендодавець передає або зобов’язується передати орендарю майно у користування за плату на певний строк.

У свою чергу, орендарем є фізична або юридична особа, яка на підставі договору оренди бере майно у користування за плату на певний строк. Такі визначення наведено у ч. 1 ст. 1 Закону № 157*.

* Закон України «Про оренду державного та комунального майна» від 03.10.2019 № 157-IX.

УВАГА!

Орендні відносини не можуть відбуватися без договору оренди

На період дії воєнного стану запроваджено велику кількість послаблень щодо орендних відносин. Про них ми докладно розповідали у матеріалі «Оренда в умовах воєнного стану: вивчаємо нові правила» // «Бюджетна бухгалтерія», 2022, № 22.

Також наразі існує можливість укладання договорів оренди в електронному вигляді. про що ми також розповідали. Дивіться з цього приводу матеріали «Договір оренди в електронному вигляді: нюанси укладення» // «Бюджетна бухгалтерія», 2022, № 25 та «Порядок оренди: є зміни» // «Бюджетна бухгалтерія», 2022, № 36.

Тож випадків, коли державне або комунальне майно здається в оренду без договору, бути не повинно. Адже варіантів, як вийти із ситуації навіть у період війни, достатньо.

Сплата комуналки за минулий період

Пропонуємо пригадати порядок відшкодування орендарями вартості комунальних послуг. Для цього звернемось до Методики № 630*.

* Методика розрахунку орендної плати за державне майно, затверджена постановою КМУ від 28.04.2021 № 630.

Дія цієї Методики поширюється на оренду державного майна. Водночас органи місцевого самоврядування можуть прийняти свої місцеві методики розрахунку орендної плати комунального майна.

Натомість, за відсутності такої місцевої методики у питаннях оренди комунального майна слід керуватися нормами Методики № 630. Про це чітко зазначено у ч. 2 ст. 17 Закону № 157.

ВАЖЛИВО!

До плати за оренду іншого окремого індивідуально визначеного майна не включаються витрати на утримання орендованого майна та плата за послуги, надані балансоутримувачем орендарю згідно з договором.

Це передбачено п. 4 Методики № 630.

Тож відшкодування витрат балансоутримувача на утримання орендованого майна і надання комунальних послуг орендар має здійснювати на підставі окремого договору. Примірну форму такого договору затверджує ФДМУ. Наразі продовжує діяти Примірний договір № 1774*.

* Примірний договір про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання орендованого нерухомого майна та надання комунальних послуг орендарю, затверджений наказом ФДМУ від 23.08.2000 № 1774.

Порядок і строки укладання такого договору регламентовано п. 6.5 Незмінюваних умов Примірного договору № 820*. Так, протягом п’яти робочих днів з дати укладання договору про оренду балансоутримувач зобов’язаний надати орендареві для підписання два примірники договору про відшкодування витрат на утримання майна та надання комунпослуг.

* Примірний договір оренди нерухомого або іншого окремого індивідуально визначеного майна, що належить до державної власності, затверджений постановою КМУ від 12.08.2020 № 820.

У свою чергу, протягом десяти робочих днів з моменту отримання цих примірників: орендар повинен:

— підписати і повернути балансоутримувачу примірник договору;

або

— подати балансоутримувачу обґрунтовані зауваження до сум витрат, які підлягають відшкодуванню орендарем за договором.

ЦІННА ПОРАДА!

Якщо орендар не заперечує щодо відшкодування комунальних послуг з моменту їх фактичного споживання, скористайтеся нормою ч. 3 ст. 631 ЦКУ

Для цього відповідна умова про застосування ч. 3 ст. 631 ЦКУ має буте прописана у договорі про відшкодування витрат.

Так, нормами цивільного законодавства передбачено можливість застосування умов договору до відносин між його сторонами, які виникли до моменту укладення такого договору.

Тож головне — досягти згоди з орендарем у цьому питанні та чітко визначити порядок відшкодування у договорі. Але наголошуємо: першочерговим завданням є отримати згоду орендаря! І тільки після цього можна коригувати умови договору.

До речі, як свідчить судова практика, необхідною умовою застосування ч. 3 ст. 631 ЦКУ є наявність відносин між сторонами, які виникли до укладання договору, а не під час дії іншого договору або іншої редакції цього ж договору, та є неврегульованими.

Утім, якщо орендар не погоджується компенсувати витрати на оплату комунпослуг за період до укладання договору, змусити його неможливо. Адже жодних підстав для стягнення з нього відповідної суми немає.

Якщо ж орендар згоден відшкодувати такі витрати і відповідну умову прописано в договорі, то жодних перепон для виставлення йому рахунків та подальшої їх сплати орендарем немає.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше