Темы статей
Выбрать темы

Апгрейд закупівельного законодавства

Матвеева Виктория, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Уряд запровадив нові правила здійснення публічних закупівель на період воєнного часу. Маємо на увазі постанову № 1178*, яка набрала чинності 19.10.2022. Причому остаточний варіант цього документа дещо відрізняється від його проєкту**. Тож у цьому матеріалі розповімо, які закупівельні новації варто взяти до уваги замовникам передусім.

* Особливості здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджені постановою КМУ від 12.10.2022 № 1178.

** Про проєкт постанови № 1178 ми розповідали в матеріалі «Чергові закупівельні новації: що пропонує Кабмін?» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2022, № 36).

Як працюємо після 19.10.2022?

Минули часи, коли закупівельне законодавство обмежувалося нормами одного документа — Закону № 922*. Так, нещодавно Кабмін затвердив постанову № 1178, яка містить вимоги та велику кількість посилань на Закон № 922. Тому стверджувати, що Закон № 922 не діє, теж неправильно.

* Закон України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII.

Ба більше, на весь період дії воєнного стану та ще + 90 днів після його скасування замовники мають здійснювати закупівлі товарів, робіт та послуг, керуючись Законом № 922. Але виконувати його вимоги слід не на всі 100 %, а з урахуванням послаблень, запроваджених постановою № 1178.

Простіше кажучи, для тлумачення постанови № 1178 замовникам варто покласти перед собою обидва документи і читати їх одночасно. Тобто спочатку читаємо постанову № 1178, а коли зустрічаємо посилання на Закон № 922, зазираємо до нього.

Але навряд чи у вас є час для всіх цих «танців з бубнами». Тому ми вже проаналізували норми нової закупівельної постанови № 1178 і розклали все по поличках.

Подпишитесь, чтобы открыть доступ к материалам Я уже
logo PRO PRO-доступ Неограниченный доступ ко всем закрытым материалам сайта без рекламы
App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше