Темы статей
Выбрать темы

Порядок оренди: є зміни

Станкус Татьяна, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Постановою № 10261 Уряд вкотре уніс зміни до правил надання в оренду державного та комунального майна. Зокрема, йдеться про коригування Порядку № 4832 та постанови № 6343. Що саме змінилося, розповімо далі.

1 Постанова КМУ «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 3 червня 2020 р. № 483 і від 27 травня 2022 р. № 634» від 13.09.2022 № 1026.

2 Порядок передачі в оренду державного та комунального майна, затверджений постановою КМУ від 03.06.2020 № 483.

3 Постанова КМУ «Про особливості оренди державного та комунального майна у період воєнного стану» від 27.05.2022 № 634.

«Електронне» підписання

Деякі зміни внесено безпосередньо до постанови № 4834, якою затверджено вищезгаданий Порядок.

4 Постанова КМУ «Деякі питання оренди державного та комунального майна» від 03.06.2020 № 483.

Новим п.п. 8 п. 3 постанови № 483 передбачено накладення кваліфікованого електронного підпису (далі — КЕП) на:

— протокол про результати електронного аукціону з оренди державного та комунального майна;

— договір оренди (у т. ч. договір, що укладається в результаті продовження договору на новий строк);

— договір про внесення змін до договору оренди;

— акт приймання-передачі об’єкта оренди.

Винятком є випадок, коли на підписанні таких документів у письмовій формі наполягає переможець аукціону (орендар).

Порядок підписання зазначених документів за допомогою КЕП публікує на своєму офіційному сайті ФДМУ5.

5 Інструкцію про порядок підписання документів кваліфікованим електронним підписом можна переглянути за посиланням: orenda.gov.ua/wp-content/uploads/2022/06/instruktsiia-do-doruchennia-_4.5-.pdf.

Утім, це вже не новина. Адже ще у липні з’явилося відповідне Доручення заступника ФДМУ6. Докладніше про укладання договору оренди в електронному вигляді читайте у матеріалі «Договір оренди в електронному вигляді: нюанси укладення» // «Бюджетна бухгалтерія», 2022, № 25.

6 Доручення заступника ФДМУ можна переглянути за посиланням: orenda.gov.ua/akty-fdmu/doruchennia-zastupnyka-fondu-derzhavnoho-maina-ukrainy-shchodo-ukladennia-ta-zabezpechennia-pidpysannia-dohovoriv-orendy-za-dopomohoiu-kvalifikovanoho-elektronnoho-pidpysu-z-urakhuvanniam-vymoh-zakonu/.

Додаткові умови оренди єдиного майнового комплексу

Дещо розширено перелік додаткових умов оренди єдиного майнового комплексу.

Так, серед іншого, оновлений абз. 28 п. 54 Порядку № 483 визначає таку додаткову умову, як оплата послуг юридичних та фізичних осіб (у разі їх залучення), пов’язаних із виготовленням техпаспортів, проведенням реєстраційних дій, незалежної оцінки, аудиту та у випадках, передбачених законодавством, обов’язкового екологічного аудиту.

Орендні звільнення та знижки БЕЗ окремого рішення орендодавця

Оновлений п. 1291 Порядку № 483 передбачає можливість надання орендних звільнень і знижок без окремого рішення орендодавця.

Трапляється, що у результаті зміни соціально-економічної ситуації в країні чи окремих її регіонах внаслідок економічної кризи, стихійного лиха, запровадження карантинних обмежень, тощо орендарі не мають змоги продовжувати сплачувати орендну плату за укладеними договорами оренди.

За таких умов КМУ або представницький орган місцевого самоврядування (далі — ОМС) можуть ухвалити рішення про надання орендних знижок або звільнень від сплати орендної плати за договорами оренди певного майна або за договорами оренди майна, яке використовується за визначеним цільовим призначенням. І в загальному випадку підставою для застосування таких послаблень є наказ орендодавця, прийнятий на підставі звернення орендаря.

Але є винятки. Це випадки, коли безпосередньо у рішенні Кабміну або представницького ОМС зазначено, що знижки або звільнення застосовуються без окремого рішення орендодавця.

І приклад такої постанови ми вже знаємо — постанова № 634. Так, звільнення або перерахунок орендної плати відповідно до п. 1 постанови № 634 здійснюється без окремого рішення орендодавця. Це чітко прописано в п.п. 5 п. 1 постанови № 634.

Перелік звільнених від орендної плати орендарів розширено

Підпунктами 41 та 42 п. 1 постанови № 634 розширено перелік орендарів, які звільнені від орендної плати.

Так, за договорами оренди держмайна, чинними станом на 24.02.2022 або укладеними після цієї дати за результатами аукціонів, які відбулися 24.02.2022 або раніше, звільняються від орендної плати орендарі, які:

— є портовими операторами та використовують майно, розташоване в морських портах Одеса, Чорноморськ, Південний, Миколаїв, Ольвія, Білгород-Дністровський, починаючи з 24.02.2022 і до моменту повного відновлення торговельного судноплавства або встановлення Кабміном рівня охорони у зазначених морських портах нижче, ніж рівень 3 у кожному із зазначених морських портів;

— використовують майно, розташоване в аеропортах державної форми власності, починаючи з 24.02.2022 і до моменту відновлення авіаційної діяльності таких аеропортів.

До речі, зручну таблицю з переліком орендарів, які отримали знижки та звільнення від орендної плати, ви можете знайти у матеріалі «Оренда в умовах воєнного стану: вивчаємо нові правила» // «Бюджетна бухгалтерія», 2022, № 22.

УВАГА!

Всі вищезазначені зміни набули чинності з 16 вересня 2022 року

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше