Темы статей
Выбрать темы

Окупанти викрали комп’ютерну техніку: як її списати?

Матвеева Виктория, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Територія, де розміщена наша бюджетна установа, певний час перебувала в окупації. Під час окупації військові РФ викрали комп’ютерну техніку. Після того, як територію було звільнено, ми повідомили про це поліцію та отримали витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Наразі ця справа не закрита. Якими мають бути наші подальші дії? Чи можемо списати таку техніку з балансу? Чи варто обліковувати викрадене майно поза балансом?

Виявлено крадіжку: організаційні питання

Викрадення майна — ця біда спіткала багато установ, які знаходились на тимчасово окупованій території. Утім, після звільнення таких територій ЗСУ перед бухгалтером постає низка питань, які потребують якнайшвидшого вирішення. Тому далі визначимо алгоритм дій бухгалтера та керівництва установи у разі викрадення такого виду майна як комп’ютерна техніка.

Крок 1. Повідомлення про крадіжку правоохоронців

Про факт крадіжки будь-якого майна, у т. ч. й комп’ютерної техніки, маємо повідомити правоохоронні органи. Для цього слід подати заяву, яка, власне, і буде підставою для відкриття кримінального провадження. Наразі процедура подання заяв про кримінальні правопорушення лишається незмінною та визначена Порядком № 100*.

* Порядок ведення єдиного обліку в органах (підрозділах) поліції заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення та інші події, затверджений наказом МВС від 08.02.2019 № 100.

Так, протягом 24 годин після подання заяви, повідомлення про кримінальне правопорушення слідчий зобов’язаний внести ці відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань (далі — ЄРДР).

Подпишитесь, чтобы открыть доступ к материалам Я уже
logo PRO PRO-доступ Неограниченный доступ ко всем закрытым материалам сайта без рекламы
App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше