Темы статей
Выбрать темы

Відшкодування послуг теплопостачання орендарями: які КЕКВ для орендодавця та орендарів?

Станкус Татьяна, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Ми — бюджетна установа, орендодавець. Маємо орендарів. Вони відшкодовують нам витрати на електропостачання, водопостачання і водовідведення. Крім того, маємо намір укласти додатково договір на відшкодування витрат на опалення. Орендарі не проти. Але відшкодовувати витрати на теплопостачання хочуть за одним кодом, а саме: КЕКВ 2271. Водночас у нас, як у орендодавця, до вартості послуг теплопостачання входить вартість дров і зарплатня кочегара, тобто видатки за КЕКВ 2275, 2111, 2120. Як у цьому випадку правильно застосувати КЕКВ орендодавцю і орендарям?

Відшкодування комунпослуг орендарями

Докладно про порядок відшкодування витрат на комунпослуги орендарями читайте у матеріалі «Документи на відшкодування комуналки орендарем» // «Бюджетна бухгалтерія», 2023, № 12.

Нагадаємо основне.

До плати за оренду іншого окремого індивідуально визначеного майна не включаються витрати на утримання такого майна та плата за послуги, які надає балансоутримувач орендарю згідно з договором. Зазначене випливає із п. 4 Методики № 630*.

* Методика розрахунку орендної плати за державне майно, затверджена постановою КМУ від 28.04.2021 № 630.

Таким чином, відшкодування витрат балансоутримувача на утримання орендованого майна і надання комунпослуг орендар має здійснювати відповідно до окремого договору. Для цього застосовуємо Примірний договір № 1774*.

* Примірний договір про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання орендованого нерухомого майна та надання комунальних послуг орендарю, затверджений наказом ФДМУ від 23.08.2000 № 1774.

Балансоутримувач забезпечує обслуговування, експлуатацію та ремонт будівлі, а також утримання прибудинкових територій.

У свою чергу, орендар бере участь у витратах балансоутримувача на виконання зазначених робіт пропорційно до займаної ним площі в цій будівлі, якщо інше не випливає з характеру наданих послуг. Це передбачено з п. 1.1 Примірного договору № 1774.

Протягом п’яти робочих днів із дати укладання договору про оренду балансоутримувач зобов’язаний надати орендареві для підписання два примірники договору про відшкодування витрат на утримання майна та надання комунальних послуг. Таким є припис п. 6.5 розд. ІІ Примірного договору № 820*.

* Примірний договір оренди нерухомого або іншого окремого індивідуально визначеного майна, що належить до державної власності, затверджений постановою КМУ від 12.08.2020 № 820.

Чому у вашому випадку орендарі не відшкодовували послуги теплопостачання не зрозуміло. Але пам’ятайте: сплата комунальних послуг, які фактично спожиті іншою юридичною особою, в т. ч. орендарем, є нічим іншим як незаконне витрачання бюджетних коштів. На це при перевірці обов’язково звернуть увагу фахівці Держаудитслужби.

Застосування КЕКВ

Ваші орендарі бюджетні установи мають рацію. Послуги теплопостачання вони мають відшкодовувати саме за КЕКВ 2271 «Оплата теплопостачання». Адже для них фактично не має значення, з чого саме (з яких витрат) складається вартість послуги, вони сплачують за послугу теплопостачання.

При цьому ваші витрати, як орендодавця, на опалення будуть складатися з витрат на:

придбання твердого палива;

заробітну плату (з нарахуванням ЄСВ) машиніста (кочегара) котельні;

— нарахування ЄСВ на заробітну плату машиніста (кочегара) котельні тощо.

Планувати видатки на опалення приміщень та оплату праці машиністів (кочегарів) котельні за КЕКВ 2111 «Заробітна плата», 2120 «Нарахування на оплату праці» або 2275 «Оплата інших енергоносіїв та інших комунальних послуг» орендар не має права. Такі працівники не є штатними працівниками орендаря, а придбання дров, вугілля тощо ним фактично не здійснюється.

З огляду на це, бюджетні установи — орендарі мають планувати та здійснювати видатки на відшкодування витрат орендодавця на заробітну плату машиністів (кочегарів) котельні і видатки на придбання дров як на оплату послуг теплопостачання. Тобто такі видатки слід проводити за КЕКВ 2271. І це цілком відповідає економічній суті платежу.

У подальшому таке відшкодування надходить на реєстраційний рахунок орендодавця за КЕКВ 0000 та розподіляється як відшкодування видатків за відповідними КЕКВ: 2111 «Заробітна плата», 2120 «Нарахування на оплату праці» та 2275 «Оплата інших енергоносіїв та інші комунальні послуги». Причому таке розподілення по видатках здійснює саме орендодавець.

Свого часу на це звертала увагу Держказначейська служба в листі від 03.05.2007 № 3.4-06/1115-5385.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше