Темы статей
Выбрать темы

Прямий договір після відміни відкритих торгів: на яких умовах укладаємо?

Матвеева Виктория, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Не відбулись відкриті торги на закупівлю пально-мастильних матеріалів у зв’язку з відсутністю учасників. Чи можемо ми укласти прямий договір, і якщо так, то на яких умовах? Чи можна змінити ціну за одиницю товару без зміни кількості?

У певних випадках закупівельна постанова № 1178* дозволяє замовникам укладати прямі договори в разі придбання товарів, робіт і послуг, вартість яких перевищує порогові обмеження для проведення відкритих торгів та застосування е-каталогів. Маємо на увазі випадки придбання товарів та послуг вартістю понад 100 тис. грн, послуг з поточного ремонту — понад 200 тис. грн та робіт — понад 1,5 млн грн без застосування відкритих торгів та/або е-каталога. Вичерпний перелік таких випадків наведено в п. 13 постанови № 1178.

* Особливості здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджені постановою КМУ від 12.10.2022 № 1178.

Тоді як у ситуації читача відкриті торги було відмінено через неподання жодної тендерної пропозиції для участі у таких торгах. У такому разі замовник має право укласти прямий договір на підставі п.п. 6 п. 13 постанови № 1178. Утім, скористатися таким правом замовник може лише у разі дотримання таких вимог:

— по-перше, предмет закупівлі, його технічні, кількісні та якісні характеристики, проєкт договору про закупівлю, а також вимоги до суб’єкта, з яким укладається договір про закупівлю, НЕ повинні відрізнятися від вимог, визначених у тендерній документації (крім вимог, визначених п. 44 постанови № 1178);

— по-друге, сума договору про закупівлю НЕ може перевищувати очікувану вартість предмета закупівлі, зазначену замовником в оголошенні про проведення відкритих торгів, скасованих через відсутність достатньої кількості учасників процедури закупівлі (учасника процедури закупівлі).

На перший погляд, вимоги прописано, начебто, більш-менш зрозумілою термінологією, і при їх застосуванні у замовників не повинно виникати особливих проблем. Але, як бачимо із запитання читача, складнощі все ж таки виникають.

Тож пояснимо детальніше, на яких умовах замовник може укласти прямий договір, спираючись на п.п. 6 п. 13 постанови № 1178.

Умова 1. Предмет закупівлі не повинен змінитись.

Це означає, що назва предмета закупівлі, визначена замовником у відкритих торгах, має бути зазначена в прямому договорі. Відповідно незмінним повинна бути не тільки його назва, але й код Національного класифікатора України «Єдиний закупівельний словник ДК 021:2015», затвердженого наказом Мінекономіки від 23.12.2015 № 1749.

Умова 2. Технічні, кількісні та якісні характеристики не повинні відрізнятися від визначених тендерною документацією.

Тобто замовник не може змінити характеристики, які було зазначено щодо такого предмета закупівлі (модель, розмір, колір, кількість, обсяг тощо) у відкритих торгах.

Тож якщо на момент укладання прямого договору у замовника зменшилася потреба в кількості предмета закупівлі, укласти прямий договір на меншу кількість він не зможе. Який вихід? У цьому разі варто укласти прямий договір на ту ж кількість, що була зазначена в тендерній документації. А потім за потреби внести відповідні зміни до вже укладеного договору.

Умова 3. Сума прямого договору не може перевищувати очікувану вартість предмета закупівлі, оприлюднену замовником у відкритих торгів, що не відбулися.

Фактично замовнику заборонено збільшувати суму прямого договору. Разом з тим ніщо не заважає замовнику укладати прямий договір не меншу суму.

Таким чином, якщо на момент укладання прямого договору зменшилася ціна за одиницю товару, а його кількість не змінилася, замовник може укласти прямий договір на меншу суму.

Умова 4. Укладений прямий договір не повинен відрізнятись від проєкту договору про закупівлю у відкритих торгах.

Умова 5. Вимоги до учасника, з яким замовник укладає прямий договір, не повинні відрізнятись від вимог, визначених у тендерній документації.

Також зауважте: для укладення прямого договору на підставі п.п. 6 п. 13 постанови № 1178 замовник не вимагає підтвердження відсутності підстав для відмови в участі у закупівлі відповідно до п. 44 цієї постанови. Про це чітко зазначено в самому п.п. 6 п. 13 постанови № 1178.

Також на цей момент звертало увагу Мінекономіки в своєму листі «Щодо внесення змін до особливостей здійснення публічних закупівель на період дії правового режиму воєнного стану та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування» від 28.02.2023 № 3323-04/8463-06.

ВИСНОВКИ

При укладанні прямого договору відповідно до п.п. 6 п. 13 постанови № 1178 замовник має:

— виконати всі вищезазначені умови одночасно;

— прописати випадки, коли істотні умови договору не можуть змінюватися після його підписання до виконання зобов’язань сторонами в повному обсязі.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше