Темы статей
Выбрать темы

Видалення зелених насаджень: облікові питання

Матвеева Виктория, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Чи обов’язково оприбутковувати на баланс деревину, отриману у результаті видалення зелених насаджень? Чи можна передати цю деревину іншій установі?

Про нюанси процедури видалення старих та пошкоджених зелених насаджень читайте у статті «Старі та пошкоджені дерева: як видалити?» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2023, № 13). А зараз зосередимося на порядку відображення цих операцій у бухобліку. Розглянемо ключові облікові моменти по черзі.

1. Списуємо зелені насадження з балансу

За загальним правилом багаторічні зелені насадження (дерева) належать до основних засобів (далі — ОЗ). Такі об’єкти установи обліковують на субрахунку 1017 «Тварини та багаторічні насадження».

Тому при їх видаленні керуємося загальними правилами списання ОЗ. Тобто списуємо первісну вартість зелених насаджень та суму зносу таких об’єктів.

2. Оприбутковуємо деревину

Деревину, отриману після видалення зелених насаджень, слід оприбуткувати на баланс установи. На користь цього свідчить норма п. 5 розд. VI НП(С)БО 121*.

* Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку в державному секторі 121 «Основні засоби», затверджене наказом Мінфіну від 12.10.2010 № 1202.

Але майте на увазі: оприбутковувати варто лише ті матеріали (деревину), які можна реалізувати, використати для потреб установи чи отримати в інший спосіб економічну вигоду від їх використання.

Якщо ж такі матеріали не придатні для подальшого використання та/або продажу, зараховувати їх на баланс не треба. Оскільки в такому разі вони фактично не відповідають критеріям визнання активами.

На якому ж субрахунку обліковувати деревину, отриману у результаті видалення зелених насаджень? Все залежить від того, як установа планує використовувати такі матеріали: для власних потреб, для передачі іншим установам, закладам, організаціям, реалізації чи передачі на переробку.

Зокрема, є декілька варіантів:

1) використання для потреб установи.

Так, відображаємо деревину залежно від запланованих напрямів її використання:

— за субрахунком 1513 — як будматеріали для поточного ремонту;

— за субрахунком 1514 — для опалення установи;

— за субрахунком 1517 — як сировину для власної переробки;

2) реалізація, передача іншим установам.

Деревину, яку установа планує реалізувати (як дрова, сировину для переробки тощо) на сторону, доцільно зараховувати на субрахунок 1815. Цей самий субрахунок можна застосовувати, якщо планується передача деревини іншій установі, закладу, організації.

3. Визначаємо первісну вартість деревини

У цьому питанні керуємося стандартним підходом. Так, за відсутності достовірної інформації про первісну вартість запасів, її визначають на рівні справедливої вартості на дату отримання. Тобто визначаємо, скільки коштів може отримати установа на конкретну дату від продажу такої деревини.

Таким чином, слід орієнтуватися на ринкову вартість деревини з урахуванням запланованих напрямів її використання. Наприклад, якщо у подальшому деревина буде використана для опалення, тоді варто взяти до уваги ціни на дрова у відповідному регіоні.

Оцінку матеріалів, отриманих у результаті видалення зелених насаджень, проводить комісія установи. Результати такої оцінки фіксуємо в Акті оцінки довільної форми*.

* Завантажити Акт оцінки можна за посиланням: buhgalter.com.ua/articles/partnerski-publikatsiyi/nakazi-pro-oblikovu-politiku-ta-organizatsiyu-buhobliku/.

4. Визначаємо дохід

Залежно від запланованих напрямків використання деревини, визнаємо та показуємо дохід в обліку установи.

Так, при зарахуванні на баланс деревини для власних потреб установи показуємо дохід за субрахунком 7112 «Дохід від оприбуткування активів, раніше не врахованих в балансі». Такий порядок відображення зазначеної операції випливає з п. 3.11 Типової кореспонденції*.

* Типова кореспонденція субрахунків бухгалтерського обліку для відображення операцій з активами, капіталом та зобов’язаннями розпорядниками бюджетних коштів та державними цільовими фондами, затверджена наказом Мінфіну від 29.12.2015 № 1219.

Пам’ятайте: не пізніше останнього робочого дня звітного місяця на суму оприбуткованої деревини, залишеної для потреб установи, слід подати до Казначейства Довідку про надходження у натуральній формі за кодом доходів 25010200.

Водночас при зарахуванні на баланс деревини для подальшої реалізації на відповідну суму показуємо дохід за субрахунком 7211 «Дохід від реалізації активів». Про це свідчить п. 3.12 Типової кореспонденції.

На суму фактичних надходжень від реалізації деревини вносимо зміни до кошторису за спецфондом. Кошти від реалізації деревини відображаємо за кодом доходів 25010400.

5. Передаємо деревину іншій установі

Бюджетна установа може передати запаси (у т. ч. деревину, отриману у результаті видалення зелених насаджень) іншій установі. Втім, це питання доведеться узгодити зі своїм головним розпорядником та отримати від нього відповідний розпорядчий документ. Передачу таких запасів іншій установі слід здійснювати на підставі Акта приймання-передачі запасів. Типова форма цього документа затверджена наказом № 431*.

* Наказ Мінфіну «Про затвердження типових форм з обліку та списання запасів суб’єктами державного сектору та порядку їх складання» від 13.12.2022 № 431.

У разі якщо передачу запасів (деревини) здійснюють у межах одного бюджету та/або одного головного розпорядника, така операція є різновидом внутрішніх розрахунків. Тому при їх відображенні установа, яка передає матеріальні цінності, має показати виникнення дебіторської заборгованості на субрахунку 2711 «Дебіторська заборгованість за внутрішніми розрахунками».

Після використання передану деревину списують з балансу на підставі Акта списання запасів. При цьому установа, яка передала деревину, показує в обліку збільшення витрат звітного періоду (Дт 8013) та зменшення дебіторської заборгованості за внутрішніми розрахунками (Кт 2711). Такий порядок відображення в бухобліку передбачено п.п. 3.8 Типової кореспонденції.

Приклад. У квітні 2023 року бюджетна установа провела видалення зелених насаджень, розташованих на земельній ділянці. Первісна вартість дерев — 18000 грн. Сума нарахованого зносу дорівнює 100 % їх первісної вартості. Причина видалення — дерева знаходяться в аварійному стані та пошкоджені внаслідок бойових дій.

Роботи з видалення дерев виконала підрядна організація. Загальна вартість робіт — 8000 грн. Розрахунок проведено на підставі Акта виконаних робіт.

Після видалення зелених насаджень установа оприбуткувала деревину для власних потреб. Комісією установи визначено вартість деревини на рівні 1920 грн та зафіксовано в акті оцінки.

У подальшому деревину було передано іншій бюджетній установі згідно з рішенням головного розпорядника. Передачу оформлено Актом приймання-передачі запасів.

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

Сума,

грн

м/о

дебет

кредит

Списання зелених насаджень з балансу

1

Списано з балансу багаторічні насадження (сума нарахованого зносу)

1411

1014

18000

9

2

Віднесено до накопичених фінансових результатів первісну вартість списаних багаторічних насаджень

5111

5512

18000

17

Оплата робіт з видалення зелених насаджень

1

Отримано асигнування на проведення робіт з видалення зелених насаджень

2313

7011

8000

2

2

Відображено видатки на видалення зелених насаджень

8013

6211

8000

6

3

Перераховано кошти підрядній організації

6211

2313

8000

2, 6

Оприбуткування деревини

1

Оприбутковано деревину, отриману після видалення зелених насаджень

1514

2117

1920

4

Водночас відображено:

— дохід від оприбуткування деревини

2313

7112*

1920

3, 14

— касові видатки

2117

2313

1920

3, 4

Передача деревини іншій установі

1

Передано деревину для опалення

2711

1514

1920

17

2

Списано використану деревину

8013

2711

1920

13

* Не пізніше останнього робочого дня звітного місяця до Казначейства слід подати Довідку про надходження у натуральній формі на суму 1920 грн за кодом класифікації доходів 25010200.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше