Темы статей
Выбрать темы

Техпаспорт на будівлю: як показати в обліку?

Матвеева Виктория, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Бюджетна установа замовила проведення технічної інвентаризації та виготовлення технічного паспорта на будівлю. Як показати в бухобліку витрати на виготовлення такого документа?

Кожна бюджетна установа, яка обліковує нерухоме майно на субрахунку 1013, повинна мати на нього відповідну технічну документацію. Одним із таких документів є технічний паспорт. Цей документ складають на підставі матеріалів проведеної технічної інвентаризації об’єкта нерухомого майна. Зокрема, в техпаспорті зазначають інформацію про місцезнаходження (адресу) об’єкта нерухомості, його склад, технічну характеристику, план та опис об’єкта, найменування замовника, відомості щодо права користуванням таким майном тощо.

Порядок відображення в бухобліку витрат, пов’язаних з виготовленням техпаспорта на об’єкт нерухомого майна, має свої особливості. З’ясуємо їх.

Правило 1. На баланс НЕ зараховуємо

Річ у тому, що техпаспорт не відповідає критеріям визнання його активом, зазначеним у п. 2 розд. ІІ НП(С)БО 121*. Тому обліковувати його як окремий об’єкт основних засобів або малоцінних необоротних матеріальних активів однозначно не варто.

* Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку в державному секторі 121 «Основні засоби», затверджене наказом Мінфіну від 12.10.2010 № 1202.

Також немає підстав зараховувати техпаспорт й до складу нематеріальних активів. Причина аналогічна. Для зарахування об’єкта до складу нематеріальних активів він має насамперед відповідати критеріям, визначеним п. 1 розд. ІІ НП(С)БО 122*.

* Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку в державному секторі 122 «Нематеріальні активи», затверджене наказом Мінфіну від 12.10.2010 № 1202.

Правило 2. Первісну вартість будівлі НЕ збільшуємо

На відміну від технічної документації на земельну ділянку, витрати на виготовлення техпаспорта на будівлю не збільшують її первісної вартості. Для цього також є пояснення.

Адже серед складових первісної вартості необоротних активів, наведених у п. 5 розд. ІІ НП(С)БО 121, такі витрати й годі шукати. Зрозуміло, що витрати на виготовлення техпаспорта жодним чином не пов’язані з доведенням нерухомого майна до придатного для використання стану.

Детально про особливості обліку земельних ділянок та технічної документації на такі об’єкти читайте у матеріалі «Техдокументація на землю: обліковуємо витрати на виготовлення» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2022, № 40).

Правило 3. Обліковуємо як витрати звітного періоду

Витрати на виготовлення технічного паспорта на об’єкт нерухомості слід одразу відносити на витрати звітного періоду (за Дт субрахунку 8013).

Урешті-решт на користь цього свідчить норма п. 11 розд. ІІ НП(С)БО 122.

Тож оскільки техпаспорт не відповідає критеріям визнання його активом, відповідні витрати установа має зараховувати до витрат відповідного звітного періоду.

Приклад. Бюджетна установа замовила проведення технічної інвентаризації та виготовлення технічного паспорта на об’єкт нерухомого майна — будівлю. Вартість таких послуг згідно з договором — 2500 грн.

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

Сума,

грн

м/о

дебет

кредит

1

Отримано асигнування на виготовлення техпаспорта на будівлю

2313

7011

2500

2

2

Відображено витрати на виготовлення техпаспорта на будівлю

8013

6211

2500

6

3

Перераховано оплату за надані послуги

6211

2313

2500

2, 6

4

Закриття рахунку доходів

7011

5511

2500

17

5

Закриття рахунку витрат

5511

8013

2500

17

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше