Темы статей
Выбрать темы

Закупівля оргтехніки для військкомату: як провести?

Станкус Татьяна, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Військкомат просить придбати та передати для його потреб оргтехніку за місцевою програмою мобілізації. Як правильно це зробити?

Допомога військовим у нинішній час надзвичайно важлива. Тож з’ясуймо, як придбати оргтехніку для військкомату за кошти місцевого бюджету.

Закупівля оргтехніки: чи можливо і в яку чергу?

Передусім розберемося, чи взагалі можлива закупівля оргтехніки в період дії воєнного стану. І якщо так, то в яку чергу можна провести такі видатки.

Як завжди, в цьому питанні нам у пригоді стане Порядок № 590*.

* Порядок виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 09.06.2021 № 590.

Нагадаємо: в першу чергу здійснюються видатки на національну безпеку і оборону.

Тоді як переважну більшість дозволених для здійснення видатків можна проводити саме у другу чергу. Перелік цих видатків визначено п. 19 Порядку № 590.

Вищезгаданим пунктом Порядку № 590 передбачено придбання оргтехніки, комп’ютерної техніки (у т. ч. програмного забезпечення, яке передбачене разом з придбанням комп’ютерної техніки) для оцифрування музейних предметів за кошти спецфонду кошторису у другу чергу.

Щодо здійснення таких видатків іншими бюджетними установами, то наразі вони можуть лише відремонтувати раніше придбану оргтехніку та комп’ютерну техніку. Натомість закупівлю оргтехніки можливо провести лише у третю чергу.

Фінансування військкоматів

На зміну військкоматам прийшли територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (далі — ТЦКСП).

ТЦКСП є органами військового управління, що забезпечують виконання законодавства з питань військового обов’язку і військової служби, мобілізаційної підготовки та мобілізації.

Діють такі центри на підставі Положення № 154*.

* Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, затверджене постановою КМУ від 23.02.2022 № 154.

Особовий склад ТЦКСП, а також транспорт і матеріально-технічні засоби зазначених центрів утримуються за рахунок кошторису Міноборони. Таким є припис п. 16 Положення № 154.

Таким чином, фінансове і матеріальне забезпечення заходів, пов’язаних з виконанням військового обов’язку, які проводяться ТЦКСП, здійснюється за рахунок і в межах коштів державного бюджету, а також інших не заборонених законодавством джерел (п. 17 Положення № 154).

Оргтехніка для військкомату за кошти місцевого бюджету: чи можливо?

Як ми вже з’ясували, ТЦКСП фінансується з держбюджету. А як відомо, одна установа не може фінансуватися з двох бюджетів одночасно. Це чітко прописано у ч. 2 ст. 85 БКУ*.

* Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 № 2456-VI.

Водночас воєнний стан диктує свої правила. Саме в період дії воєнного стану слід керуватися п. 225 розд. VI «Прикінцеві та перехідні положення» БКУ.

Так, органи місцевого самоврядування, місцеві держадміністрації (військово-цивільні адміністрації або військові) можуть приймати рішення про здійснення видатків на утримання бюджетних установ одночасно з різних бюджетів.

При цьому здійснювати такі видатки слід виключно шляхом надання міжбюджетного трансферту з відповідного місцевого бюджету.

Надається така субвенція за КПКВК 9820 «Субвенція з місцевого бюджету державному бюджету на перерахування коштів в умовах воєнного стану або для здійснення згідно із законом заходів загальної мобілізації та з метою відсічі збройної агресії Російської Федерації проти України та забезпечення національної безпеки, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності».

Докладніше з цього приводу читайте у статті «Придбання авто для ЗСУ: чи можливо?» // «Бюджетна бухгалтерія», 2023, № 14.

Висновок:

  • у рамках виконання своєї місцевої програми ви можете передбачити субвенцію за КПКВК 9820 і таким чином передати кошти ТЦКСП для придбання оргтехніки.
App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше