Теми статей
Обрати теми

Закупівля оргтехніки для військкомату: як провести?

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Військкомат просить придбати та передати для його потреб оргтехніку за місцевою програмою мобілізації. Як правильно це зробити?

Допомога військовим у нинішній час надзвичайно важлива. Тож з’ясуймо, як придбати оргтехніку для військкомату за кошти місцевого бюджету.

Закупівля оргтехніки: чи можливо і в яку чергу?

Передусім розберемося, чи взагалі можлива закупівля оргтехніки в період дії воєнного стану. І якщо так, то в яку чергу можна провести такі видатки.

Як завжди, в цьому питанні нам у пригоді стане Порядок № 590*.

* Порядок виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 09.06.2021 № 590.

Нагадаємо: в першу чергу здійснюються видатки на національну безпеку і оборону.

Тоді як переважну більшість дозволених для здійснення видатків можна проводити саме у другу чергу. Перелік цих видатків визначено п. 19 Порядку № 590.

Вищезгаданим пунктом Порядку № 590 передбачено придбання оргтехніки, комп’ютерної техніки (у т. ч. програмного забезпечення, яке передбачене разом з придбанням комп’ютерної техніки) для оцифрування музейних предметів за кошти спецфонду кошторису у другу чергу.

Щодо здійснення таких видатків іншими бюджетними установами, то наразі вони можуть лише відремонтувати раніше придбану оргтехніку та комп’ютерну техніку. Натомість закупівлю оргтехніки можливо провести лише у третю чергу.

Фінансування військкоматів

На зміну військкоматам прийшли територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (далі — ТЦКСП).

ТЦКСП є органами військового управління, що забезпечують виконання законодавства з питань військового обов’язку і військової служби, мобілізаційної підготовки та мобілізації.

Діють такі центри на підставі Положення № 154*.

* Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, затверджене постановою КМУ від 23.02.2022 № 154.

Особовий склад ТЦКСП, а також транспорт і матеріально-технічні засоби зазначених центрів утримуються за рахунок кошторису Міноборони. Таким є припис п. 16 Положення № 154.

Таким чином, фінансове і матеріальне забезпечення заходів, пов’язаних з виконанням військового обов’язку, які проводяться ТЦКСП, здійснюється за рахунок і в межах коштів державного бюджету, а також інших не заборонених законодавством джерел (п. 17 Положення № 154).

Оргтехніка для військкомату за кошти місцевого бюджету: чи можливо?

Як ми вже з’ясували, ТЦКСП фінансується з держбюджету. А як відомо, одна установа не може фінансуватися з двох бюджетів одночасно. Це чітко прописано у ч. 2 ст. 85 БКУ*.

* Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 № 2456-VI.

Водночас воєнний стан диктує свої правила. Саме в період дії воєнного стану слід керуватися п. 225 розд. VI «Прикінцеві та перехідні положення» БКУ.

Так, органи місцевого самоврядування, місцеві держадміністрації (військово-цивільні адміністрації або військові) можуть приймати рішення про здійснення видатків на утримання бюджетних установ одночасно з різних бюджетів.

При цьому здійснювати такі видатки слід виключно шляхом надання міжбюджетного трансферту з відповідного місцевого бюджету.

Надається така субвенція за КПКВК 9820 «Субвенція з місцевого бюджету державному бюджету на перерахування коштів в умовах воєнного стану або для здійснення згідно із законом заходів загальної мобілізації та з метою відсічі збройної агресії Російської Федерації проти України та забезпечення національної безпеки, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності».

Докладніше з цього приводу читайте у статті «Придбання авто для ЗСУ: чи можливо?» // «Бюджетна бухгалтерія», 2023, № 14.

Висновок:

  • у рамках виконання своєї місцевої програми ви можете передбачити субвенцію за КПКВК 9820 і таким чином передати кошти ТЦКСП для придбання оргтехніки.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі