Темы статей
Выбрать темы

Блок живлення: запчастина чи МШП?

Матвеева Виктория, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Бюджетна установа придбала блок живлення для комп’ютера з метою заміни старого, який вийшов з ладу. Як правильно його обліковувати: у складі виробничих запасів чи малоцінних швидкозношуваних предметів (далі — МШП)? Яким документом слід оформити встановлення нового блока живлення?

Запаси — так, МШП — ні

Блок живлення комп’ютера являє собою вбудований пристрій, призначений для перетворення напруги змінного струму від мережі на напругу постійного струму з метою живлення комп’ютера або комп’ютер-сервера.

Головна особливість такого пристрою — він є невід’ємною частиною системного блока комп’ютера. Відповідно його вартість входить до складу первісної вартості певного комп’ютера.

Зазвичай такі пристрої виходять з ладу через перепад напруги в електромережі. У разі заміни несправного блока живлення на новий, останній слід розглядати як змінну запасну частину до комп’ютера. В свою чергу, для обліку таких активів призначений субрахунок 1515 «Запасні частини».

Чому все ж таки це не МШП? Насамперед тому, що МШП призначені для виконання певних самостійних функцій. Хоча й використовують їх протягом нетривалого часу: зазвичай не більше одного року або протягом операційного циклу (якщо він більше одного року).

Майте на увазі: після заміни старого блока живлення на новий первісну вартість комп’ютера змінювати не потрібно. Адже потенціал корисності комп’ютера у такому разі залишається на первісно оціненому рівні.

Заміна блока живлення: документальне оформлення + бухоблік

Порядок документування та обліку операцій із заміни несправного блока живлення на новий має бути таким.

1. Працівник, відповідальний за обслуговування (використання) комп’ютерної техніки, складає доповідну записку про вихід з ладу комп’ютера та необхідність заміни несправного блока живлення.

2. Комісія установи складає дефектний акт, в якому фіксує:

— факт непридатності блока живлення на підставі висновку штатного (стороннього) профільного фахівця;

— потребу у придбанні запчастини (нового блока живлення) для заміни несправного;

— спосіб заміни (власними силами або із залученням сторонніх виконавців).

3. Керівник установи оформляє своє рішення про необхідність проведення поточного ремонту відповідного об’єкта основних засобів (далі — ОЗ).

4. Передачу комп’ютера для проведення ремонту оформляємо Актом передачі на ремонт, реконструкцію та модернізацію ОЗ (типова форма, затверджена наказом № 818*).

* Наказ Мінфіну «Про затвердження типових форм з обліку та списання основних засобів суб’єктами державного сектору та порядку їх складання» від 13.09.2016 № 818.

5. Повернення об’єкта на місце експлуатації після ремонту оформлюємо Актом приймання відремонтованих, реконструйованих та модернізованих ОЗ (типова форма, затверджена наказом № 818).

6. Новий блок живлення, використаний для ремонту комп’ютера, списуємо на підставі Акта списання запасів.

Зверніть увагу: з 20.01.2023 слід застосовувати типову форму акта, затверджену наказом Мінфіну «Про затвердження типових форм з обліку та списання запасів суб’єктами державного сектору та порядку їх складання» від 13.12.2022 № 431 (ср. ).

7. Вилучений під час ремонту блок живлення, непридатний для подальшого використання, оприбутковуємо як вторинну сировину та здаємо відповідним суб’єктам господарювання.

8. Усі витрати, пов’язані з ремонтом комп’ютерної техніки (в т. ч. витрати на придбання запчастин, оплату послуг сторонніх фахівців тощо), відносимо до витрат звітного періоду (Дт субрахунку 8013 (8113)).

Приклад. Бюджетна установа придбала новий блок живлення на заміну старого, непридатного для подальшого використання. Запчастину оприбутковано на підставі накладної, її вартість становить 1200 грн.

Заміну старого блока живлення на новий проведено власними силами установи.

Блок живлення, використаний для ремонту комп’ютера, списано на підставі Акта списання запасів за типовою формою.

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

Сума,

грн

м/о

дебет

кредит

Придбання блока живлення

1

Отримано асигнування на придбання блока живлення

2313

7011

1200

2

2

Оприбутковано придбаний блок живлення

1515

6211

1200

6

3

Перераховано кошти постачальнику за отриману запчастину

6211

2313

1200

2, 6

Заміна блока живлення (ремонт комп’ютера)

1

Списано запчастину, використану для ремонту комп’ютера

8013

1515

1200

13

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше