Темы статей
Выбрать темы

Проби ґрунту, води і повітря: за якими кодами оплачувати?

Станкус Татьяна, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
За яким КПКВК та КЕКВ можна оплатити послуги взяття проб ґрунту, води, повітря на території сміттєзвалища?

Екологічна безпека сміттєзвалищ і досі лишається актуальною проблемою у нашій країні. Тому вкрай важливо стежити за станом цих об’єктів. Одним із заходів перевірки безпечності сміттєзвалищ є взяття проб ґрунту, води і повітря на їх території. Тож далі розглянемо, в яку чергу можливо здійснити такі видатки в період дії воєнного стану та за якими кодами.

В яку чергу здійснити видатки?

Як ми вже добре знаємо, воєнний стан диктує свої правила здійснення видатків.

Черговість здійснення видатків в період дії воєнного стану визначено Порядком № 590*.

* Порядок виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 09.06.2021 № 590.

У першу чергу незмінними залишаються видатки на національну безпеку та оборону. Тоді як більшість дозволених видатків здійснюються у другу чергу.

Але, незважаючи на необхідність проведення зазначених у запитанні видатків, Порядок № 590 не визначає їх як вкрай необхідні. Так, на превеликий жаль, серед переліку видатків другої черги ці видатки годі й шукати. Принаймні наразі ситуація саме така.

Тож видатки на оплату послуг зі взяття проб води, ґрунту та повітря на сміттєзвалищі можливо провести лише у третю чергу.

Водночас нагадаємо: будь-які видатки можуть бути здійснені під час реалізації проєктів, виконання програм допомоги, які підтримуються ЄС, урядами іноземних держав, іноземними фінансовими та донорськими установами і міжнародними фінансовими організаціями, в т. ч. на умовах співфінансування.

Який КПКВК застосувати?

При обранні КПКВК керуємося наказом № 793*.

* Наказ Мінфіну «Про затвердження складових Програмної класифікації видатків та кредитування місцевого бюджету» від 20.09.2017 № 793.

При цьому обрання конкретного КПКВК залежить від того, в рамках якої саме місцевої програми і за рахунок яких коштів планується здійснити видатки.

Так, для здійснення зазначених у запитанні видатків цілком можливо застосувати КПКВК 8310 «Запобігання та ліквідація забруднення навколишнього природного середовища».

Крім того, можна застосувати і КПКВК 8330 «Інша діяльність у сфері екології та охорони природних ресурсів».

Водночас майте на увазі: якщо зазначені у запитання заходи здійснюватимуться за кошти цільових фондів, то видатки доцільно планувати і проводити за КПКВК 8340 «Природоохоронні заходи за рахунок цільових фондів».

Якщо ж на зазначені цілі витрачаються кошти резервного фонду, то застосовуйте КПКВК 8746 «Заходи із запобігання та ліквідації наслідків надзвичайної ситуації в інших системах та об’єктах житлово-комунального господарства за рахунок коштів резервного фонду місцевого бюджету».

За яким КЕКВ здійснити видатки?

У питаннях обрання КЕКВ традиційно керуємося економічною суттю платежу та Інструкцією № 333*.

* Інструкція щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затверджена наказом Мінфіну від 12.03.2012 № 333.

Видатки на оплату послуг зі взяття проб ґрунту, води, повітря на території сміттєзвалища слід планувати і проводити за КЕКВ 2240 «Оплата послуг (крім комунальних)».

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше