Темы статей
Выбрать темы

Встановлення невмонтованого обладнання під час будівництва: який КЕКВ застосувати?

Станкус Татьяна, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Плануємо будівництво дитячого садка «під ключ». Під час будівництва буде встановлено невмонтоване обладнання. Витрати на таке обладнання включені до проєктно-кошторисної документації. Невмонтоване обладнання буде придбано безпосередньо виконавцем робіт та встановлено після завершення будівництва садка. За яким КЕКВ (3122 чи 3110) слід проводити видатки на закупівлю такого невмонтованого обладнання?

Неабияк тішить, що навіть під час війни країна живе і будуються нові дитячі садочки. Водночас у бухгалтерів та економістів таке будівництво викликає чимало запитань. Одне з них розглянемо разом з вами: який КЕКВ застосувати при закупівлі невмонтованого обладнання?

В яку чергу проводити видатки?

Насамперед звернемо увагу на черговість проведення видатків на будівництво дитсадка в період дії воєнного стану. Для цього звернемося до вимог Порядку № 590*.

* Порядок виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 09.06.2021 № 590.

Наразі у другу чергу п. 19 Порядку № 590 передбачено лише видатки на будівництво споруд цивільного захисту (укриття, бомбосховища тощо) та житла для внутрішньо переміщених осіб.

Натомість видатків на будівництво дитячих садків серед видатків другої черги, на жаль, немає.

Таким чином, зазначені видатки можливо проводити лише у третю чергу.

Інша справа, якщо таке будівництво відбувається, наприклад, за кошти міжнародних донорів, навіть на умовах співфінансування. У такому разі жодних проблем не буде. Адже п. 19 Порядку № 590 дозволяє проводити будь-які видатки як за кошти загального, так і за кошти спеціального фонду під час реалізації проєктів, виконання програм допомоги за підтримки ЄС, урядів іноземних держав, іноземних фінансових та донорських установ і міжнародних фінорганізацій, у т. ч. на умовах співфінансування.

Який КЕКВ застосувати?

Не будемо ворожити на кавовій гущі, а звернемося до роз’яснення, наданого Держказначейською службою у листі від 29.01.2021 № 16-06-06/2463. Із цього роз’яснення випливає, що придбання вмонтованого і невмонтованого обладнання слід здійснювати за різними КЕКВ.

Видатки на придбання обладнання, яке підлягає встановленню під час будівництва, необхідно планувати та здійснювати за КЕКВ 3122 «Капітальне будівництво (придбання) інших об’єктів».

Так, саме за КЕКВ 3122 слід проводити видатки на придбання обладнання, що підлягає встановленню, і, зокрема, на готові до встановлення будівельні конструкції та деталі. Це прямо передбачено п.п. 4 п.п. 3.1.2.2 Інструкції № 333*. При цьому до таких будівельних конструкцій і деталей належать:

металеві, залізобетонні і дерев’яні конструкції;

збірні елементи;

обладнання для опалювальної, вентиляційної, санітарно-технічної систем;

обладнання та меблі, що потребують монтажу і передбачаються до встановлення;

машини та механізми, обладнання та прилади, необхідні для ведення будівельних робіт, якщо це обумовлено кошторисом на будівництво.

* Інструкція щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затверджена наказом Мінфіну від 12.03.2012 № 333.

Тобто йдеться про обладнання, яке існує лише вмонтованим або вбудованим.

Натомість придбання невмонтованого обладнання слід проводити за КЕКВ 3110 «Придбання обладнання і предметів довгострокового користування» (п.п. 16 п.п. 3.1.1 Інструкції № 333).

До речі, у згаданому вище листі фахівці Держказначейської служби звернули увагу, що таке обладнання може бути включено до загальної вартості зведеного кошторису на капітальне будівництво.

Висновок

  • видатки на придбання невмонтованого обладнання, включеного до вартості зведеного кошторису на будівництво, слід планувати і здійснювати саме за КЕКВ 3110.
App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше