Темы статей
Выбрать темы

Вікна за рахунок благодійників: як показати в обліку?

Матвеева Виктория, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Заклад освіти отримав благодійну допомогу у грошовій формі. За рахунок цих коштів проведено заміну вікон у будівлі закладу. Роботи виконано підрядною організацією. Як правильно показати ці операції в бухобліку?

На які потреби можна використати благодійну допомогу?

Бюджетні установи можуть отримувати благодійну допомогу у грошовій формі для потреб їх фінансування за напрямами видатків, визначеними благодійником. Якщо ж благодійник не визначив конкретні цілі використання допомоги, то подальшу долю таких коштів вирішує керівник установи-отримувача.

Водночас використовувати благодійні надходження слід відповідно до порядку, встановленого бюджетним законодавством. Так, благодійні внески, ґранти та дарунки належать до першої підгрупи другої групи власних надходжень. Пряму вказівку на це містить ч. 4 ст. 13 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 № 2456-VI. Як передбачено цією ж статтею, витрачати зазначені кошти можна лише на організацію основної діяльності бюджетних установ.

Документальне оформлення та відображення в обліку операцій з придбання матеріальних цінностей, а також оплату робіт і послуг за рахунок благодійних надходжень, слід здійснювати у загальному порядку.

Як обліковувати благодійну допомогу?

Благодійну допомогу обов’язково визнаємо доходом того звітного періоду, в якому фактично отримано допомогу. Причому такий порядок визнання доходів слід застосовувати незалежно від форми (у грошовій чи натуральній) надання допомоги.

Так, тут діє загальне правило — будь-які благодійні надходження є доходами за необмінними операціями. Інформацію про доходи від безоплатно отриманих активів, послуг (робіт) узагальнюємо на субрахунку 7511 «Доходи за необмінними операціями».

Такі надходження не мають постійного характеру. Тому установи-отримувачі планують їх лише у разі, якщо вони попередньо обумовлені рішеннями КМУ, укладеними договорами, календарними планами проведення централізованих заходів тощо.

З огляду на це, після надходження зазначених коштів (допомоги у натуральній формі) слід внести зміни до спецфонду кошторису за власними надходженнями. Для цього слід подати розпоряднику вищого рівня копії довідок про зміни до кошторису за власними надходженнями. Це слід зробити на підставі довідки Казначейства про підтвердження факту зарахування цих надходжень на спеціальні реєстраційні рахунки.

Майте на увазі: при отриманні благодійної допомоги у грошовій формі Довідку про надходження в натуральній формі до органу Казначейства подавати не потрібно.

Як визначити характер робіт та запланувати видатки?

При плануванні видатків на заміну вікон установі насамперед необхідно визначити, до якого виду ремонту (капітального чи поточного) належать такі роботи. А вже після цього можна планувати видатки на ці цілі за відповідними КЕКВ.

Про те, як визначити характер робіт та який КЕКВ застосовувати, ми неодноразово розповідали в наших матеріалах. Зокрема, вам стане у пригоді публікація «Заміна пошкоджених вікон: поточний чи капітальний ремонт?» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2022, № 39).

Як показати заміну вікон у бухобліку?

Одразу звернемо увагу на головне, аби застерегти вас від можливих та дуже поширених помилок. Так, у жодному разі не потрібно обліковувати вікна як окремий об’єкт — необоротний актив. Віконні блоки є різновидом будівельних конструкції. При цьому всі будівельні матеріали та конструкції є запасами.

Разом з тим оприбутковувати віконні блоки до складу запасів (на субрахунок 1513) слід лише у разі, якщо вони придбані окремо, без установлення (монтажу). Тобто йдеться про випадки, коли установа придбаває віконні блоки окремо та передає їх підрядній організації для встановлення або виконує такі роботи власними силами.

Тепер пояснимо, як правильно оформити та відобразити в обліку заміну вікон залежно від виду ремонту, до якого належать такі роботи (див. таблицю нижче).

Заміна вікон: оформлення + бухоблік

Вимоги

Вид ремонтних робіт

Поточний ремонт

Капітальний ремонт

Документальне оформлення

Складаємо такі документи:

1) дефектний акт;

2) кошторис на виконання робіт з поточного ремонту

Складаємо такі документи:

1) дефектний акт;

2) проєктно-кошторисну документацію;

3) договір на виконання робіт;

4) Акт приймання виконаних робіт (форма № КБ-2в) та Довідку про вартість виконаних підрядних робіт і витрат (форма № КБ-3)

У разі виконання ремонту власними силами установи оформлюємо:

накладну (вимогу) при видачі будматеріалів зі складу;

Акт списання запасів при списанні будматеріалів та конструкцій, використаних під час ремонту

У разі залучення підрядної організації складаємо:

договір на виконання робіт;

Акт приймання виконаних робіт (форма № КБ-2в) та Довідку про вартість виконаних підрядних робіт і витрат (форма № КБ-3)

Передачу будівельних матеріалів та конструкцій підряднику оформляємо Актом приймання-передачі матеріалів. Списання будматеріалів, використаних підрядником, здійснюємо на підставі таких документів, як:

1) Звіт про використання будівельних матеріалів замовника;

2) Акт приймання-передачі залишку невикористаних матеріалів (за наявності);

3) Акт приймання виконаних робіт (форма № КБ-2в) та Довідка про вартість виконаних підрядних робіт і витрат (форма № КБ-3)

Передачу об’єкта основних засобів (далі — ОЗ) для проведення ремонту підрядником оформлюємо Актом передачі на ремонт, реконструкцію та модернізацію ОЗ.

Після завершення ремонту складаємо Акт приймання відремонтованих, реконструйованих та модернізованих ОЗ.

Увага! Після завершення ремонту можуть бути вилучені деталі та матеріали, відходи деревини, придатні для подальшого використання.

Такі матеріальні цінності підлягають обов’язковому оприбуткуванню на відповідні рахунки обліку запасів. Водночас слід розглянути можливість оприбуткування непридатних для використання матеріалів як вторсировини (відходи деревини тощо). Інформацію про всі вилучені та оприбутковані матеріали необхідно навести на зворотному боці Акта приймання відремонтованих, реконструйованих та модернізованих ОЗ

Відображення в бухобліку

Усі витрати на проведення ремонту ОЗ (поточного та капітального) визнаємо витратами звітного періоду, в якому вони були понесені.

Тобто незалежно від вартості, виду ремонту (капітальний чи поточний) такі витрати не збільшують первісну вартість відремонтованого об’єкта.

У бухобліку суми витрат на ремонт відображаємо за дебетом субрахунку 8013 (8113)

Приклад. Заклад освіти отримав благодійну допомогу в сумі 250 тис. грн. За рахунок цих коштів проведено заміну вікон (капремонт) в будівлі. Загальна вартість робіт (з урахуванням вартості металопластикових конструкцій та інших витратних матеріалів) згідно з договором становить 250 тис. грн. Видатки заплановано і проведено за КЕКВ 3132.

Договором передбачено внесення авансу у розмірі 30 % — 75 тис. грн. Остаточний розрахунок з підрядником здійснено після підписання Акта приймання виконаних будівельних робіт за формою № КБ-2в та Довідки за формою № КБ-3.

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

Сума,

грн

м/о

дебет

кредит

Отримання благодійної допомоги

1

Надійшли кошти від благодійника

2313

7511

250000

3, 14

Заміна вікон (капремонт)

1

Перераховано аванс підрядній організації згідно з договором

2113

2313

75000

4

2

Відображено видатки на проведення капремонту (заміна вікон) на підставі Акта приймання виконаних будівельних робіт

8013

6211

250000

6

3

Зменшено заборгованість перед підрядником на суму сплаченого авансу

6211

2113

75000

4, 6

4

Проведено остаточний розрахунок з підрядником

6211

2313

175000

3, 6

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше