Темы статей
Выбрать темы

Плата за утилізацію техніки дорогоцінними металами: чи можливо?

Станкус Татьяна, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Плануємо утилізацію комп’ютерної техніки. При цьому Порядком № 590* не передбачено проведення таких видатків у другу чергу. Підприємство, яке проводитиме утилізацію, пропонує укласти договір на утилізацію з платою за свої послуги у вигляді дорогоцінних металів, які будуть вилучені під час розбирання техніки. Чи правомірно це?

* Порядок виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 09.06.2021 № 590.

В яку чергу провести видатки?

Щоб з’ясувати, в яку саме чергу можливо здійснити зазначені у запитанні видатки в умовах воєнного стану, дійсно, слід звернутися до норм п. 19 Порядку № 590.

Проаналізувавши видатки другої черги, бачимо, що видатків на оплату послуг з утилізації комп’ютерної техніки серед них немає.

Таким чином, вищезгадані видатки можливо провести лише у третю чергу.

Чи можливо здійснити бартер?

Так, саме бартерні операції пропонує у цьому випадку здійснити підприємство, яке займається послугами утилізації комп’ютерної техніки.

Бартерна (товарообмінна) операція — це господарська операція, яка передбачає проведення розрахунків за товари (роботи, послуги) у негрошовій формі в рамках одного договору.

Відповідно до норм ч. 1 ст. 715 ЦКУ* за договором бартеру кожна зі сторін зобов’язується передати другій стороні у власність один товар в обмін на інший товар.

* Цивільний кодекс України від 16.01.2003 № 435-IV.

Окрім цього, таким договором може бути передбачено й обмін майна на роботи або послуги (ч. 5 ст. 715 ЦКУ).

Аналогічні норми містить ч. 1 ст. 293 ГКУ*. Ба більше, ця норма передбачає ще й передачу майна за бартером у господарське відання та оперативне управління.

* Господарський кодекс України від 16.01.2003 № 436-IV.

Проте бюджетні відносини не є предметом регулювання ані ЦКУ, ані ГКУ. Про це чітко визначено у ч. 2 ст. 1 ЦКУ та ч. 1 ст. 4 ГКУ.

Також на це звертали увагу фахівці Держказначейської служби у листі від 28.10.2011 № 17-08/623-3729.

Бюджетні установи у своїй діяльності насамперед повинні керуватися нормами БКУ*. І що ж нам каже БКУ щодо здійснення бартерних операцій?

* Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 № 2456-VI.

УВАГА!

Забороняється проведення розрахунків з бюджетом у негрошовій формі, у т. ч. шляхом взаємозаліку, застосування векселів, бартерних операцій

Це чорним по білому написано у ч. 6 ст. 45 БКУ.

При цьому абсолютно всі операції, які не передбачають здійснення оплати за товар, роботи чи послуги у грошовій формі, є бартерними і відповідно — заборонені до проведення.

Висновок:

  • укладення договору між бюджетною установою та підприємством на утилізацію техніки з оплатою за ці послуги дорогоцінними металами, вилученими під час розбирання такої техніки, вважатиметься неправомірним.
App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше