Теми статей
Обрати теми

Плата за утилізацію техніки дорогоцінними металами: чи можливо?

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Плануємо утилізацію комп’ютерної техніки. При цьому Порядком № 590* не передбачено проведення таких видатків у другу чергу. Підприємство, яке проводитиме утилізацію, пропонує укласти договір на утилізацію з платою за свої послуги у вигляді дорогоцінних металів, які будуть вилучені під час розбирання техніки. Чи правомірно це?

* Порядок виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 09.06.2021 № 590.

В яку чергу провести видатки?

Щоб з’ясувати, в яку саме чергу можливо здійснити зазначені у запитанні видатки в умовах воєнного стану, дійсно, слід звернутися до норм п. 19 Порядку № 590.

Проаналізувавши видатки другої черги, бачимо, що видатків на оплату послуг з утилізації комп’ютерної техніки серед них немає.

Таким чином, вищезгадані видатки можливо провести лише у третю чергу.

Чи можливо здійснити бартер?

Так, саме бартерні операції пропонує у цьому випадку здійснити підприємство, яке займається послугами утилізації комп’ютерної техніки.

Бартерна (товарообмінна) операція — це господарська операція, яка передбачає проведення розрахунків за товари (роботи, послуги) у негрошовій формі в рамках одного договору.

Відповідно до норм ч. 1 ст. 715 ЦКУ* за договором бартеру кожна зі сторін зобов’язується передати другій стороні у власність один товар в обмін на інший товар.

* Цивільний кодекс України від 16.01.2003 № 435-IV.

Окрім цього, таким договором може бути передбачено й обмін майна на роботи або послуги (ч. 5 ст. 715 ЦКУ).

Аналогічні норми містить ч. 1 ст. 293 ГКУ*. Ба більше, ця норма передбачає ще й передачу майна за бартером у господарське відання та оперативне управління.

* Господарський кодекс України від 16.01.2003 № 436-IV.

Проте бюджетні відносини не є предметом регулювання ані ЦКУ, ані ГКУ. Про це чітко визначено у ч. 2 ст. 1 ЦКУ та ч. 1 ст. 4 ГКУ.

Також на це звертали увагу фахівці Держказначейської служби у листі від 28.10.2011 № 17-08/623-3729.

Бюджетні установи у своїй діяльності насамперед повинні керуватися нормами БКУ*. І що ж нам каже БКУ щодо здійснення бартерних операцій?

* Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 № 2456-VI.

УВАГА!

Забороняється проведення розрахунків з бюджетом у негрошовій формі, у т. ч. шляхом взаємозаліку, застосування векселів, бартерних операцій

Це чорним по білому написано у ч. 6 ст. 45 БКУ.

При цьому абсолютно всі операції, які не передбачають здійснення оплати за товар, роботи чи послуги у грошовій формі, є бартерними і відповідно — заборонені до проведення.

Висновок:

  • укладення договору між бюджетною установою та підприємством на утилізацію техніки з оплатою за ці послуги дорогоцінними металами, вилученими під час розбирання такої техніки, вважатиметься неправомірним.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі