Темы статей
Выбрать темы

Майно без документів: чи подавати 20-ОПП?

Матвеева Виктория, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Установі передано на баланс будівлю для використання у своїй діяльності. Але право власності на таке майно поки що не зареєстроване у зв’язку з відсутністю технічної документації. Чи потрібно подавати ф. № 20-ОПП про таку будівлю?

Про яке майно повідомляємо у ф. № 20-ОПП?

Бюджетні установи, які є самостійними платниками податків, повинні інформувати податківців про об’єкти оподаткування та об’єкти, пов’язані з оподаткуванням. Це прописано в розд. VIII Порядку № 1588*.

* Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 № 1588.

Власне, до об’єктів оподаткування, про які слід повідомляти фіскалів, належать усі види нерухомого та рухомого майна, а також земельні ділянки, свердловини тощо.

Причому жодних винятків з цього правила не передбачено. Тож бюджетні установи повинні повідомляти про об’єкти оподаткування шляхом подання ф. № 20-ОПП.

Зауважте: у повідомленні ф. № 20-ОПП слід зазначати інформацію про всі об’єкти оподаткування: як власні, так і орендовані або передані в оренду. Цього вимагає п. 8.4 Порядку № 1588.

Але є один нюанс. Установи мають подавати ф. № 20-ОПП про об’єкти нерухомого майна, на які оформлено правовстановлюючі документи. При цьому податківці стверджують, що підставою для подання ф. № 20-ОПП є виникнення права володіння, користування, розпорядження на такий об’єкт згідно з відповідними правовстановлюючими документами. Пояснення щодо цього надано у листі ДПСУ від 14.04.2021 № 8367/6/99-00-12-01-02-06.

А якщо установа з будь-яких причин такі документи не оформила? Наприклад, як у ситуації читача, через відсутність техдокументації на будівлю.

Отже, спочатку необхідно оформити всі необхідні документи на будівлю, що підтверджують право власності, а тільки після цьогоповідомити податківців про такий об’єкт оподаткування.

Коли подати ф. № 20-ОПП?

Загальний строк подання ф. № 20-ОПП — протягом 10 робочих днів після реєстрації, створення чи відкриття об’єкта оподаткування (п. 8.4 Порядку № 1588).

Як рахувати 10 днів для подання ф. № 20-ОПП у такому разі?

Податківці вважають, що зазначений строк слід рахувати від дати набуття права щодо об’єкта оподаткування відповідно до правовстановлюючих документів чи документів, які підтверджують право користування (розпорядження).

Висновки

  • Установи подають ф. № 20-ОПП про об’єкти нерухомого майна, на які оформлено правовстановлюючі документи.
  • Допоки право власності на нерухоме майно не оформлено, підстав для подання ф. № 20-ОПП немає.
App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше