Теми статей
Обрати теми

Майно без документів: чи подавати 20-ОПП?

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Установі передано на баланс будівлю для використання у своїй діяльності. Але право власності на таке майно поки що не зареєстроване у зв’язку з відсутністю технічної документації. Чи потрібно подавати ф. № 20-ОПП про таку будівлю?

Про яке майно повідомляємо у ф. № 20-ОПП?

Бюджетні установи, які є самостійними платниками податків, повинні інформувати податківців про об’єкти оподаткування та об’єкти, пов’язані з оподаткуванням. Це прописано в розд. VIII Порядку № 1588*.

* Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 № 1588.

Власне, до об’єктів оподаткування, про які слід повідомляти фіскалів, належать усі види нерухомого та рухомого майна, а також земельні ділянки, свердловини тощо.

Причому жодних винятків з цього правила не передбачено. Тож бюджетні установи повинні повідомляти про об’єкти оподаткування шляхом подання ф. № 20-ОПП.

Зауважте: у повідомленні ф. № 20-ОПП слід зазначати інформацію про всі об’єкти оподаткування: як власні, так і орендовані або передані в оренду. Цього вимагає п. 8.4 Порядку № 1588.

Але є один нюанс. Установи мають подавати ф. № 20-ОПП про об’єкти нерухомого майна, на які оформлено правовстановлюючі документи. При цьому податківці стверджують, що підставою для подання ф. № 20-ОПП є виникнення права володіння, користування, розпорядження на такий об’єкт згідно з відповідними правовстановлюючими документами. Пояснення щодо цього надано у листі ДПСУ від 14.04.2021 № 8367/6/99-00-12-01-02-06.

А якщо установа з будь-яких причин такі документи не оформила? Наприклад, як у ситуації читача, через відсутність техдокументації на будівлю.

Отже, спочатку необхідно оформити всі необхідні документи на будівлю, що підтверджують право власності, а тільки після цьогоповідомити податківців про такий об’єкт оподаткування.

Коли подати ф. № 20-ОПП?

Загальний строк подання ф. № 20-ОПП — протягом 10 робочих днів після реєстрації, створення чи відкриття об’єкта оподаткування (п. 8.4 Порядку № 1588).

Як рахувати 10 днів для подання ф. № 20-ОПП у такому разі?

Податківці вважають, що зазначений строк слід рахувати від дати набуття права щодо об’єкта оподаткування відповідно до правовстановлюючих документів чи документів, які підтверджують право користування (розпорядження).

Висновки

  • Установи подають ф. № 20-ОПП про об’єкти нерухомого майна, на які оформлено правовстановлюючі документи.
  • Допоки право власності на нерухоме майно не оформлено, підстав для подання ф. № 20-ОПП немає.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі