Темы статей
Выбрать темы

Черговість здійснення видатків оновлено: вивчаємо зміни

Станкус Татьяна, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Під час дії воєнного стану вже кожен розпорядник та одержувач бюджетних коштів знає, що для здійснення будь-яких видатків передусім слід з’ясувати, в яку саме чергу їх можна провести. Таку черговість визначає Порядок № 590*. Саме до цього нормативного документа були внесені чергові зміни постановою № 824**. Такі зміни завжди тішать наших читачів, адже означають, що коло «дозволених» видатків розширюється. Тож нумо разом розбиратися, що ж цього разу для нас підготували урядовці.

* Порядок виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 09.06.2021 № 590.

** Постанова КМУ «Про внесення змін до Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану» від 08.08.2023 № 824.

Розширено першочергові видатки

До першочергових видатків додано видатки розпорядників коштів державного бюджету, які забезпечують здійснення організації та процесуального керівництва досудовим розслідуванням.

Видатки на зобов’язання за договорами лізингу

Тепер перейдемо до видатків другої черги.

Коло таких видатків розширено видатками на виконання зобов’язань за укладеними договорами фінансового лізингу.

Такі видатки дозволені до здійснення за кошти загального фонду.

Послуги експертів та оренда банківських сейфів для слідчих

Зауважимо: ще постановою № 230* до видатків другої черги, які здійснюються за кошти загального фонду, було додано видатки на послуги експертів та спеціалістів з питань, які мають значення для кримінальних проваджень, досудове розслідування в яких здійснюється детективами НАБУ. Докладніше про це читайте у матеріалі «Ура! Перелік дозволених видатків розширено» // «Бюджетна бухгалтерія», 2023, № 12.

* Постанова КМУ «Про внесення змін до Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану» від 14.03.2023 № 230.

Пізніше постановою № 523* до таких спецорганів доєднали ще БЕБ та ДБР. Цього ж разу постановою № 824 уточнено, що йдеться сам про слідчих ДБР.

* Постанова КМУ «Про внесення змін до Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану» від 19.05.2023 № 523.

Аналогічна ситуація з орендою банківських сейфів для зберігання цінностей або документів, які є речовими доказами у кримінальних провадженнях, досудове розслідування в яких здійснюється детективами НАБУ, БЕБ та саме слідчими ДБР.

Такі видатки дозволяється здійснювати за кошти загального фонду.

Придбання зброї та боєприпасів

Також видатки другої черги розширено видатками на придбання зброї, озброєння, боєприпасів, спеціальних і оперативно-технічних засобів для забезпечення діяльності ДБР.

Зазначені видатки можна здійснювати за кошти загального фонду.

Будівництво та ремонт укриттів

Особлива увагу цього разу приділено будівництву та ремонту укриттів. Так, до кола видатків другої черги додано видатки на їх проєктування та значно розширено перелік видів укриттів.

Зокрема, відтепер у другу чергу можливо здійснити видатки на проєктування, будівництво, ремонт захисних споруд цивільного захисту (сховищ, протирадіаційних укриттів), споруд подвійного призначення та облаштування приміщень, які плануються до використання для укриття населення з урахуванням вимог до утримання та експлуатації захисних споруд цивільного захисту, затверджених МВС.

При цьому такі видатки можна проводити як за кошти загального, так і за кошти спеціального фонду.

Послуги у сфері страхового фонду документації

Крім того, коло видатків другої черги доповнено видатками на:

— придбання спеціальними установами страхового фонду документації предметів, матеріалів і оплату послуг у сфері страхового фонду документації;

— оплату послуг, які надаються спеціальними установами страхового фонду документації у сфері створення, формування, ведення і використання страхового фонду документації.

Такі видатки можна проводити за кошти загального та спеціального фондів.

УВАГА!

Усі вищезазначені зміни запрацювали з 10.08.2023

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше