Темы статей
Выбрать темы

Постачальник став платником ПДВ: що робити з договором?

Матвеева Виктория, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
У липні 2023 бюджетна установа уклала договір на виконання робіт. На момент укладання договору про закупівлю підрядник був платником єдиного податку за ставкою 2 %. З 01.08.2023 підрядник став платником ПДВ на загальній системі оподаткування. Чи повинен такий договір уключати суму ПДВ? Що тепер робити з укладеним договором?

Насамперед зазначимо: в цій ситуації установа має можливість унести зміни до договору про закупівлю. Пояснимо, які для цього є підстави та як їх правильно застосовувати.

Зміна системи оподаткування — підстава для унесення змін

Так, законодавець дає замовнику право змінити ціну в договорі про закупівлю у зв’язку зі зміною системи оподаткування. Такі зміни можна внести до договору пропорційно до зміни податкового навантаження внаслідок зміни системи оподаткування. Це дозволяє зробити п.п. 6 п. 19 постанови № 1178*. Втім, у разі застосування цієї підстави замовник має врахувати певні нюанси.

* Особливості здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджені постановою КМУ від 12.10.2022 № 1178.

По-перше, на період дії воєнного стану платникам єдиного податку третьої групи було встановлено менший відсоток єдиного податку, вони звільнені від обов’язку нарахування та сплати ПДВ, а також від подання податкової звітності з ПДВ, а їх реєстрація платником ПДВ є призупиненою.

Але з 01.08.2023 таких постачальників повернено на «довоєнну» систему оподаткування — постачальники перейшли зі спрощеної системи оподаткування (сплати єдиного податку) на загальну. Зазначені зміни зумовлені прийняттям Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.06.2023 № 3219-IX.

Отже, у випадку читача відбувається зміна системи оподаткування, пов’язана з переходом сторони договору із спрощеної системи оподаткування на загальну. Тож у цьому разі замовник та його контрагент мають всі підстави для внесення змін до договору про закупівлю згідно з п.п. 6 п. 19 постанови № 1178.

По-друге, підрядник повинен звернутися до замовника щодо зміни такої істотної умови договору, як ціна, виключно після підписання договору до моменту виконання зобов’язань сторонами в повному обсязі. Тобто це має відбутися до того, як сторони виконають свої зобов’язання за договором. Детально про порядок унесення таких змін читайте в матеріалі «ПДВ на пальне зросло: що з ціною договору?» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2023, № 30).

По-третє, у разі застосування п.п. 6 п. 19 постанови № 1178 сторони можуть збільшити або зменшити ціну укладеного договору. Але нова ціна має включати суму ПДВ. Чому? Тому що договір з підрядником, який є платником ПДВ, укладають з ПДВ.

Тож якщо підрядник є платником ПДВ, базу оподаткування ПДВ операцій з постачання товарів/послуг визначають, виходячи з договірної вартості з урахуванням податків та зборів. Це означає, якщо ви маєте справу з підрядником — платником ПДВ, договірну ціну доведеться збільшити на суму ПДВ. Свого часу це підтвердили і податківці в ІПК від 09.08.2019 № 3712/5/99-99-15-01-01-15/ІПК.

Які є варіанти внесення змін до договору?

У цій ситуації сторони мають такі три варіанти унесення змін до договору.

1. Збільшення ціни договору пропорційно до зміни податкового навантаження.

Фактично у такому разі загальну вартість договору збільшують на суму ПДВ. Наприклад, первісний договір укладено на суму 100 тис. грн без ПДВ. Унаслідок унесення змін вартість договору становить 100 тис. грн + ПДВ 20 %, тобто 120 тис. грн.

Однак пристати на такі умови можуть лише ті замовники, які мають кошторисні призначення для здійснення додаткових видатків.

2. Зменшення ціни договору пропорційно до зміни податкового навантаження.

За таких умов загальна вартість договору залишається незміненою, але має включати суму ПДВ 20 %. Під час унесення змін сторони застосовують п.п. 5 п. 19 постанови № 1178.

В результаті змінена загальна вартість договору буде включати ПДВ, тобто 100 тис. грн, у т. ч. ПДВ 20 %. Звісно, для замовника — це ідеальний варіант. Але не кожний підрядник може на нього погодитись, оскільки обсяг закупівлі залишається незмінним. 3. Зменшення обсягів закупівлі — загальну вартість договору залишають без змін. За таких умов сторони застосовують п.п. 1 п. 19 постанови № 1178. При цьому така нова ціна договору обов’язково має включати ПДВ.

Отже, перш ніж обрати будь-який із варіантів, замовнику варто зважити всі ризики та зробити правильний висновок.

Як діяти замовнику?

З огляду на вищезазначене, у разі зміни підрядником системи оподаткування замовнику потрібно:

1) оформити рішення про внесення змін до договору протоколом;

2) внести зміни до договору про закупівлю шляхом укладення додаткової угоди з підрядником на підставі п.п. 6 п. 19 постанови № 1178.

Але будьте уважні: залежно від того, який варіант унесення змін до договору буде обрано, сторонам доведеться укласти декілька додаткових угод. Зокрема, у разі застосування п.п. 1 п. 19 або п.п. 5 п. 19 постанови № 1178, також має бути укладена ще одна додаткова угода;

3) оприлюднити в електронній системі закупівель зміни до договору (додаткову угоду) та повідомлення про внесення змін. Оприлюднити такі документи замовник має протягом трьох робочих днів з дня внесення змін;

4) подати до Казначейства Реєстр бюджетних зобов’язань та додаткову угоду. Ці документи необхідно подати протягом семи робочих днів із дня укладання додаткової угоди.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше