Темы статей
Выбрать темы

Ремонт гідротехнічної споруди: за яким КПКВК здійснити видатки?

Станкус Татьяна, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Сільська рада має на балансі гідротехнічну споруду. Плануємо провести її ремонт. Який КПКВК застосувати?

В яку чергу здійснити видатки?

В період дії воєнного стану передусім слід з’ясувати, в яку саме чергу можливо здійснити видатки на ремонт гідротехнічної споруди. Для цього, традиційно, звернемось до вимог Порядку № 590*.

* Порядок виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 09.06.2021 № 590.

До речі, докладно про черговість видатків на різні види ремонтів різноманітних об’єктів читайте у матеріалі «Ремонти будівель: в яку чергу проводити видатки?» // «Бюджетна бухгалтерія», 2023, № 19.

Під час розв’язання цього питання слід зрозуміти, що це за вид гідротехнічної споруди, яку роль вона відіграє та де саме знаходиться.

У зв’язку з тим, що дописувач такої інформації не надав, розглянемо різні варіанти.

Так, відповідно до п. 19 Порядку № 590 у другу чергу за кошти як загального, так і спеціального фонду можливо проводити видатки на:

— придбання комплектувальних виробів і деталей для ремонту виробничого та невиробничого обладнання;

— поточний ремонт обладнання, техніки, механізмів, локальної мережі, охоронної сигналізації, систем вентиляції. (ср. )

Крім того, за кошти загального фонду у другу чергу можна проводити видатки на придбання матеріалів, будівельних матеріалів, інвентарю та інструментів для проведення ремонтних робіт господарським способом.

А можливо, ваша гідротехнічна споруда належить до об’єктів критичної інфраструктури? Тоді у другу чергу за кошти спецфонду можна провести видатки на капітальний ремонт пошкоджених або знищених внаслідок збройної агресії об’єктів критичної інфраструктури та житлового призначення.

Але й це ще не все.

Якщо ж гідротехнічна споруда знаходиться на об’єкті благоустрою, то оплату видатків з благоустрою населених пунктів можна провести у другу чергу як за кошти загального, так і за кошти спеціального фонду.

Тож обирайте той варіант, який відповідає вашим потребам та умовам.

Утім, якщо жоден із варіантів не підходить для ремонту вашої гідротехнічної споруди, видатки на ці цілі можна буде провести лише у третю чергу.

Також вже традиційно нагадаємо: якщо ремонт гідротехнічної споруди планується провести в рамках реалізації проєктів, виконання програм допомоги за підтримки ЄС, урядів іноземних держав, іноземних фінансових та донорських установ і міжнародних фінансових організацій, у т. ч. на умовах співфінансування, то видатки цілком можна провести у другу чергу.

Який КПКВК застосувати?

Для обрання КПКВК звернемося до норм наказу № 793*.

* Наказ Мінфіну «Про затвердження складових Програмної класифікації видатків та кредитування місцевого бюджету» від 20.09.2017 № 793.

І тут також все залежатиме від того, про який вид гідротехнічної споруди йдеться та де вона фактично знаходиться.

Якщо ремонт гідротехнічної споруди планується здійснити в рамках програми з благоустрою, то слід застосовувати КПКВК 6030 «Організація благоустрою населених пунктів».

Якщо гідротехнічна споруда є частиною водопровідно-каналізаційної мережі, то слід застосувати КПКВК 6013 «Забезпечення діяльності водопровідно-каналізаційного господарства».

Також видатки на ремонт гідротехнічної споруди можуть бути проведені за КПКВК 6050 «Попередження аварій та запобігання техногенним катастрофам у житлово-комунальному господарстві та на інших аварійних об’єктах комунальної власності» у разі, якщо місцева програма направлена саме на такі заходи.

Якщо ж ідеться про ремонт гідротехнічної споруди в рамках реалізації програми допомоги ЄС або інших держав, тоді застосовуйте КПКВК 7700 «Реалізація програм допомоги і грантів Європейського Союзу, урядів іноземних держав, міжнародних організацій, донорських установ».

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше