Темы статей
Выбрать темы

КНП орендує майно: з аукціоном чи без?

Станкус Татьяна, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Чи може медичне комунальне неприбуткове підприємство (далі — КНП) отримати в оренду державне чи комунальне майно без проведення аукціону?

Хто отримує майно в оренду без аукціону?

Основні засади оренди державного та комунального майна визначає Закон № 157*.

* Закон України «Про оренду державного та комунального майна» від 29.07.2023 № 157-IX.

Коло орендарів, які мають право отримати державне чи комунальне майно без проведення аукціону, окреслено у ст. 15 Закону № 157.

Зокрема, право на отримання в оренду державного та комунального майна без проведення аукціону мають органи державної влади та органи місцевого самоврядування, інші установи і організації, діяльність яких фінансується за рахунок державного або місцевих бюджетів.

ВАЖЛИВО!

Перелік орендарів, яким може бути надано майно в оренду без проведення аукціону, визначений ст. 15 Закону № 157, є вичерпним

Чи може КНП орендувати майно без аукціону?

Ні, не може.

Докладно причини цього пояснив ФДМУ у листі від 10.06.2022 № 10-16-6843.

Як ми вже зазначили вище, отримати державне чи комунальне майно без проведення аукціону мають право установи і організації, діяльність яких фінансується за рахунок державного або місцевих бюджетів.

При цьому бюджетними установами вважаються органи державної влади, органи місцевого самоврядування, а також організації, створені ними у встановленому порядку, що повністю утримуються за рахунок відповідно державного бюджету чи місцевого бюджету (п. 12 ч. 1 ст. 2 БКУ*). Бюджетні установи є неприбутковими.

* Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 № 2456-VI.

Як зазначив ФДМУ, відповідно до Порядку № 440* неприбутковим організаціям присвоюється ознака неприбутковості за відповідною структурою, зокрема, 0031 — для бюджетних установ.

* Порядок ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру, затверджений постановою КМУ від 13.07.2016 № 440.

Медичні ж КНП мають ознаку неприбутковості 0048. Адже зазначені підприємства не належать до таких, що повністю утримуються за рахунок бюджетних коштів.

Звідси висновок: медичні КНП не мають права отримувати державне чи комунальне майно в оренду без аукціону, оскільки не відповідають вимогам ст. 15 Закону № 157.

До відома: у 2020 році було зареєстровано законопроєкт № 3451*, яким, зокрема, передбачено доповнення ст. 15 Закону № 157 новою частиною. Згідно із запропонованими нововведеннями заклади охорони здоров’я державної та комунальної власності будь-якої організаційно-правової форми мали б право отримувати майно в оренду без проведення аукціону. Втім, 07.09.2021 цей законопроєкт було знято з розгляду.

* Проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про оренду державного та комунального майна» щодо розширення переліку юридичних осіб, які мають право на отримання в оренду державного та комунального майна без проведення аукціону» від 08.05.2020 № 3451.

Тож принаймні поки надії на те, що медичні КНП отримуватимуть майно в оренду без аукціону, немає.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше