Теми статей
Обрати теми

КНП орендує майно: з аукціоном чи без?

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Чи може медичне комунальне неприбуткове підприємство (далі — КНП) отримати в оренду державне чи комунальне майно без проведення аукціону?

Хто отримує майно в оренду без аукціону?

Основні засади оренди державного та комунального майна визначає Закон № 157*.

* Закон України «Про оренду державного та комунального майна» від 29.07.2023 № 157-IX.

Коло орендарів, які мають право отримати державне чи комунальне майно без проведення аукціону, окреслено у ст. 15 Закону № 157.

Зокрема, право на отримання в оренду державного та комунального майна без проведення аукціону мають органи державної влади та органи місцевого самоврядування, інші установи і організації, діяльність яких фінансується за рахунок державного або місцевих бюджетів.

ВАЖЛИВО!

Перелік орендарів, яким може бути надано майно в оренду без проведення аукціону, визначений ст. 15 Закону № 157, є вичерпним

Чи може КНП орендувати майно без аукціону?

Ні, не може.

Докладно причини цього пояснив ФДМУ у листі від 10.06.2022 № 10-16-6843.

Як ми вже зазначили вище, отримати державне чи комунальне майно без проведення аукціону мають право установи і організації, діяльність яких фінансується за рахунок державного або місцевих бюджетів.

При цьому бюджетними установами вважаються органи державної влади, органи місцевого самоврядування, а також організації, створені ними у встановленому порядку, що повністю утримуються за рахунок відповідно державного бюджету чи місцевого бюджету (п. 12 ч. 1 ст. 2 БКУ*). Бюджетні установи є неприбутковими.

* Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 № 2456-VI.

Як зазначив ФДМУ, відповідно до Порядку № 440* неприбутковим організаціям присвоюється ознака неприбутковості за відповідною структурою, зокрема, 0031 — для бюджетних установ.

* Порядок ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру, затверджений постановою КМУ від 13.07.2016 № 440.

Медичні ж КНП мають ознаку неприбутковості 0048. Адже зазначені підприємства не належать до таких, що повністю утримуються за рахунок бюджетних коштів.

Звідси висновок: медичні КНП не мають права отримувати державне чи комунальне майно в оренду без аукціону, оскільки не відповідають вимогам ст. 15 Закону № 157.

До відома: у 2020 році було зареєстровано законопроєкт № 3451*, яким, зокрема, передбачено доповнення ст. 15 Закону № 157 новою частиною. Згідно із запропонованими нововведеннями заклади охорони здоров’я державної та комунальної власності будь-якої організаційно-правової форми мали б право отримувати майно в оренду без проведення аукціону. Втім, 07.09.2021 цей законопроєкт було знято з розгляду.

* Проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про оренду державного та комунального майна» щодо розширення переліку юридичних осіб, які мають право на отримання в оренду державного та комунального майна без проведення аукціону» від 08.05.2020 № 3451.

Тож принаймні поки надії на те, що медичні КНП отримуватимуть майно в оренду без аукціону, немає.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі