Темы статей
Выбрать темы

Придбання банера та дошки пошани: який КПКВК застосувати?

Станкус Татьяна, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
За яким КПКВК провести видатки на придбання банера та дошки пошани, які будуть встановлені у центрі селища?

В яку чергу провести видатки?

У період дії воєнного стану під час планування будь-яких видатків насамперед слід з’ясувати, в яку чергу дозволено проводити такі видатки. Задля цього звернемося до вимог Порядку № 590*.

* Порядок виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 09.06.2021 № 590.

Оскільки банер та дошку пошани планується встановити на території загального користування — у центрі селища, такі видатки цілком можливо класифікувати як видатки на благоустрій населеного пункту.

Так, відповідно до ч. 1 ст. 13 Закону № 2807* до об’єктів благоустрою населених пунктів, зокрема, належать:

— парки (гідропарки, лугопарки, лісопарки, парки культури та відпочинку, парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва, спортивні, дитячі, історичні, національні, меморіальні та інші), рекреаційні зони, сади, сквери та майданчики;

— пам’ятки культурної та історичної спадщини;

— майдани, площі, бульвари, проспекти;

— інші території загального користування.

* Закон України «Про благоустрій населених пунктів» від 06.09.2005 № 2807-IV.

У такому разі проблем із проведенням зазначених видатків не буде. Так, видатки із благоустрою населених пунктів відповідно до п. 19 Порядку № 590 є такими, які можливо проводити у другу чергу. Причому такі видатки можуть проводитися як за кошти загального, так і за кошти спеціального фонду.

Якщо ж такі видатки планується провести в рамках здійснення іншої програми, наприклад програми розвитку культури, то у другу чергу це буде зробити проблематично. Адже такі видатки у другу чергу п. 19 Порядку № 590 не передбачені. Тож здійснити їх буде можливо лише у третю чергу.

Також традиційно нагадуємо: оплату будь-яких товарів, робіт та послуг, перерахування трансфертів місцевим бюджетам під час реалізації проєктів, виконання програм допомоги за підтримки ЄС, урядів іноземних держав, іноземних фінансових та донорських установ і міжнародних фінорганізацій, у т. ч. на умовах співфінансування, можливо здійснити у другу чергу як за кошти загального, так і за кошти спеціального фонду.

Який КПКВК застосувати?

Для обрання КПКВК звернемося до норм наказу № 793*.

* Наказ Мінфіну «Про затвердження складових Програмної класифікації видатків та кредитування місцевого бюджету» від 20.09.2017 № 793.

Щоб правильно обрати КПКВК, слід чітко розуміти, заходи якої саме програми будуть реалізовані.

Так, якщо видатки передбачені програмою благоустрою території та проводяться саме на її виконання, в такому разі доцільно використовувати КПКВК 6030 «Організація благоустрою населених пунктів».

Якщо ж видатки на придбання банера та дошки пошани проводяться в рамках «культурної» програми, то слід обрати КПКВК 4082 «Інші заходи в галузі культури і мистецтва».

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше