Теми статей
Обрати теми

Придбання банера та дошки пошани: який КПКВК застосувати?

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
За яким КПКВК провести видатки на придбання банера та дошки пошани, які будуть встановлені у центрі селища?

В яку чергу провести видатки?

У період дії воєнного стану під час планування будь-яких видатків насамперед слід з’ясувати, в яку чергу дозволено проводити такі видатки. Задля цього звернемося до вимог Порядку № 590*.

* Порядок виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 09.06.2021 № 590.

Оскільки банер та дошку пошани планується встановити на території загального користування — у центрі селища, такі видатки цілком можливо класифікувати як видатки на благоустрій населеного пункту.

Так, відповідно до ч. 1 ст. 13 Закону № 2807* до об’єктів благоустрою населених пунктів, зокрема, належать:

— парки (гідропарки, лугопарки, лісопарки, парки культури та відпочинку, парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва, спортивні, дитячі, історичні, національні, меморіальні та інші), рекреаційні зони, сади, сквери та майданчики;

— пам’ятки культурної та історичної спадщини;

— майдани, площі, бульвари, проспекти;

— інші території загального користування.

* Закон України «Про благоустрій населених пунктів» від 06.09.2005 № 2807-IV.

У такому разі проблем із проведенням зазначених видатків не буде. Так, видатки із благоустрою населених пунктів відповідно до п. 19 Порядку № 590 є такими, які можливо проводити у другу чергу. Причому такі видатки можуть проводитися як за кошти загального, так і за кошти спеціального фонду.

Якщо ж такі видатки планується провести в рамках здійснення іншої програми, наприклад програми розвитку культури, то у другу чергу це буде зробити проблематично. Адже такі видатки у другу чергу п. 19 Порядку № 590 не передбачені. Тож здійснити їх буде можливо лише у третю чергу.

Також традиційно нагадуємо: оплату будь-яких товарів, робіт та послуг, перерахування трансфертів місцевим бюджетам під час реалізації проєктів, виконання програм допомоги за підтримки ЄС, урядів іноземних держав, іноземних фінансових та донорських установ і міжнародних фінорганізацій, у т. ч. на умовах співфінансування, можливо здійснити у другу чергу як за кошти загального, так і за кошти спеціального фонду.

Який КПКВК застосувати?

Для обрання КПКВК звернемося до норм наказу № 793*.

* Наказ Мінфіну «Про затвердження складових Програмної класифікації видатків та кредитування місцевого бюджету» від 20.09.2017 № 793.

Щоб правильно обрати КПКВК, слід чітко розуміти, заходи якої саме програми будуть реалізовані.

Так, якщо видатки передбачені програмою благоустрою території та проводяться саме на її виконання, в такому разі доцільно використовувати КПКВК 6030 «Організація благоустрою населених пунктів».

Якщо ж видатки на придбання банера та дошки пошани проводяться в рамках «культурної» програми, то слід обрати КПКВК 4082 «Інші заходи в галузі культури і мистецтва».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі