Теми статей
Обрати теми

Залишки коштів місцевих бюджетів: куди можна спрямувати?

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Нещодавно Законом № 3428* було внесено зміни до БКУ**. Серед цих змін у фокусі нашої уваги оновлений порядок спрямування залишків коштів місцевих бюджетів. Усі подробиці — далі.

* Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо забезпечення підтримки обороноздатності держави та розвитку оборонно-промислового комплексу України» від 08.11.2023 № 3428-IX.

** Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 № 2456-VI.

Напрями спрямування вільних залишків коштів місцевих бюджетів

Так, новим п. 228 розд. VI «Прикінцеві та перехідні положення» БКУ визначено напрями спрямування залишків коштів місцевих бюджетів у період дії воєнного стану.

При цьому йдеться про вільні залишки коштів місцевих бюджетів та залишки коштів спеціального фонду місцевих бюджетів (крім власних надходжень бюджетних установ та субвенцій з інших бюджетів, а також коштів місцевих внутрішніх та зовнішніх запозичень), які утворилися на кінець бюджетного періоду.

Такі залишки можуть бути спрямовані на:

— оплату праці працівників бюджетних установ;

— нарахування на заробітну плату;

— придбання медикаментів та перев’язувальних матеріалів;

— забезпечення продуктами харчування;

— оплату комунальних послуг та енергоносіїв;

— обслуговування та погашення місцевого боргу;

— соціальне забезпечення;

— створення умов для лікування, відновлення та реабілітації осіб, які постраждали внаслідок збройної агресії рф проти України;

— заходи та роботи з територіальної оборони та мобілізаційної підготовки;

— підтримку сил безпеки і оборони;

— проектування, будівництво, ремонт захисних споруд цивільного захисту (сховищ, протирадіаційних укриттів), споруд подвійного призначення та облаштування приміщень, які плануються до використання для укриття населення, будівництво фортифікаційних споруд;

— платежі, пов’язані з виконанням гарантійних зобов’язань АР Крим, обласної ради чи міської територіальної громади (з можливістю передачі таких коштів іншому місцевому бюджету).

До речі, аналогічну норму містить і ст. 46 Закону про держбюджет на 2024 рік*.

* Закон України «Про Державний бюджет на 2023 рік» від 09.11.2023 № 3460-IX.

Для спрямування залишків на зазначені цілі потрібне рішення відповідних місцевих рад (військових адміністрацій).

УВАГА!

Вищезазначені зміни запрацювали з 19.11.2023

Оновлена форма інформації щодо розподілу вільних залишків

Нещодавно Мінфін у листі від 04.12.2023 № 05210-16-6/33470 навів оновлену форму для заповнення інформації щодо розподілу вільних залишків коштів місцевих бюджетів починаючи з 01.02.2024 в інформаційно-аналітичній системі управління плануванням та виконанням бюджетів (далі — ІАС) «LOGICA».

Нагадаємо: відповідно до наказу № 488* місцеві фіноргани передають до Мінфіну інформацію про розподіл вільних залишків коштів місцевих бюджетів за загальним фондом шляхом внесення даних саме до ІАС «LOGICA».

* Наказ Мінфіну «Про затвердження Порядку обміну інформацією між Міністерством фінансів України та учасниками бюджетного процесу на місцевому рівні» від 30.08.2021 № 488.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі