Темы статей
Выбрать темы

Тариф на електроенергію зріс: як змінити договір?

Матвеева Виктория, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Бюджетна установа у грудні 2022 року провела відкриті торги та уклала договір на постачання електроенергії. У січні 2023 року установа отримала від постачальника лист про підвищенні ціни у зв’язку із збільшенням тарифу на послуги з передачі електроенергії. Яку підставу застосовувати для укладання додаткової угоди? На який пункт постанови № 1178* зробити посилання? Чи можливо збільшити суму укладеного договору?

* Особливості здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджені постановою КМУ від 12.10.2022 № 1178.

Яку підставу обрати?

Підстави для зміни істотних умов закупівельного договору визначено п. 19 постанови № 1178. Зокрема, законодавець дає право замовнику змінювати ціну договору про закупівлю у таких випадках, як:

1) зміна ціни за одиницю товару у разі коливання ціни такого товару на ринку — п.п. 2 п. 19 постанови № 1178.

Такі зміни мають здійснюватися пропорційно коливанню ціни відповідного товару на ринку. Під пропорційністю розуміють збільшення ціни за одиницю товару саме на такий відсоток, на який відбулось коливання (збільшення) ціни товару на ринку.

При цьому для застосування цієї підстави необхідно виконати такі умови: замовник повинен «мати на руках» документальне підтвердження такого коливання, а сума, визначена в договорі про закупівлю на момент його укладення, не повинна збільшитись;

2) зміна регульованих цін (тарифів), середньозважених цін на електроенергію на ринку «на добу наперед», що застосовуються в договорі про закупівлю, — п.п. 7 п. 19 постанови № 1178.

Для використання цієї підстави законодавство не вимагає від замовника виконання низки умов. Єдина умова — в договорі про закупівлю має бути чітко визначений порядок зміни ціни.

Розберемося, яку з цих підставі для зміни ціни на електроенергію варто обрати замовнику у нашій ситуації.

Ціна на електроенергію → регульований тариф

Як вбачається із запитання замовника, в січні 2023 він отримав від постачальника лист про підвищенні ціни за 1 кВт·год електроенергії у зв’язку зі збільшенням тарифу на послуги з передачі електроенергії. Таке зростання тарифу збумовлене прийняттям постанови НКРЕКП «Про встановлення тарифу на послуги з передачі електричної енергії НЕК «УКРЕНЕРГО» від 21.12.2022 № 1788.

ВАЖЛИВО!

Оновлені тарифи набрали чинності з 01.01.2023

Зміни тарифів на послуги з передачі електричної енергії запроваджено НКРЕКП. Цей орган відповідно до покладених на нього завдань установлює ціни (тарифи) на електричну енергію, тарифи на її передачу та постачання. А отже, зазначений тариф є різновидом регульованих тарифів.

З огляду на це, у разі підвищенні ціни за 1 кВт·год електроенергії через збільшення тарифу на послуги з передачі електроенергії замовник може застосовувати підставу, передбачену п.п. 7 п. 19 постанови № 1178 (ср. ).

Але будьте уважні: цю підставу ви можете застосовувати лише тоді, коли у вашому договорі про закупівлю електроенергії передбачено порядок зміни ціни. Наприклад, це може бути формула (алгоритм), за допомогою якої має бути здійснено перерахунок нової ціни на електроенергію.

Вочевидь, у разі застосування цієї підстави для унесення змін до договору замовник матиме низку переваг. Наприклад, він зможу збільшити суму укладеного договору про закупівлю електроенергії. Про таку можливість Мінекономіки зазначав у своєму листі «Щодо укладення, виконання, зміни та розірвання договору про закупівлю» від 24.11.2020 № 3304-04/69987-06.

А отже, у нашому випадку замовник може збільшити суму договору після його підписання. При цьому обсяг закупівлі не потребує змін (тобто кількість кВт·год електроенергії залишиться незмінною).

Інша справа, якщо відповідний пункт в договорі про закупівлю електроенергії відсутній. У такому разі у замовника залишається ще один варіант — застосовувати п.п. 2 п. 19 постанови № 1178.

Як діяти замовнику?

З огляду на вищезазначене, при збільшенні тарифу на електроенергію замовнику слід виконати такі дії:

1) оформити рішення про внесення змін до договору протоколом;

2) внести зміни до договору про закупівлю електроенергії шляхом укладення додаткової угоди з постачальником електроенергії. Причому зміна істотних умов договору відбуватиметься у спосіб, передбачений договором;

3) оприлюднити в електронній системі закупівель зміни до договору (додаткову угоду) та повідомлення про внесення змін. Інформація, яку слід зазначити в такому повідомленні, передбачена в п. 20 постанови № 1178. Оприлюднити зазначені документи необхідно протягом трьох робочих днів з дня внесення змін;

4) збільшити бюджетні зобов’язання за раніше укладеним закупівельним договором з урахуванням вимог п. 2.9 Порядку № 309*. Для цього розпорядник подає до Казначейства Реєстр бюджетних зобов’язань та додаткову угоду. На виконання таких дій у вас є сім робочих днів із дня укладання додаткової угоди.

* "Порядок реєстрації та обліку бюджетних зобов’язань розпорядників бюджетних коштів та одержувачів бюджетних коштів в органах Державної казначейської служби України, затверджений наказом Мінфіну від 02.03.2012 № 309" target = "_blank">Порядок реєстрації та обліку бюджетних зобов’язань розпорядників бюджетних коштів та одержувачів бюджетних коштів в органах Державної казначейської служби України, затверджений наказом Мінфіну від 02.03.2012 № 309.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше