Темы статей
Выбрать темы

Казначейське обслуговування місцевих бюджетів: маємо зміни

Станкус Татьяна, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Мінфін наказом № 477* уніс зміни до Порядку № 938**. Останній, як відомо, регламентує казначейське обслуговування місцевих бюджетів. Пропонуємо разом розглянути основні новинки, які підготував для нас Мінфін.

* Наказ Мінфіну «Про затвердження Змін до Порядку казначейського обслуговування місцевих бюджетів» від 30.12.2022 № 477.

** Порядок казначейського обслуговування місцевих бюджетів, затверджений наказом Мінфіну від 23.08.2012 № 938.

Паперова форма + електронний носій

Відтепер розпорядники та одержувачі бюджетних коштів разом із паперовою формою платіжних та інших документів повинні подавати до органів Казначейства ще й електронний носій інформації. Обов’язково. Таку вимогу передбачено новим п. 1.6 Порядку № 938.

На цьому носії мають бути записані файли проєктів поданих паперових документів.

Але, відверто кажучи, розпорядники й одержувачі бюджетних коштів це робили й раніше за негласною вимогою казначеїв. Аж ось тепер така вимога закріплена на законодавчому рівні.

Платіжні інструкції

Щодо обслуговування місцевих бюджетів тепер фігурує поняття платіжної інструкції. Нумо розбиратися, відкіля ноги ростуть. Що взагалі таке платіжна інструкція і навіщо вона потрібна?

Платіжна інструкція — це розпорядження ініціатора надавачу платіжних послуг щодо виконання платіжної операції. Таке визначення нам дає п. 54 ч. 1 Закону № 1591*.

* Закон України «Про платіжні послуги» від 30.06.2021 № 1591-IX.

Простіше кажучи, це документ, який використовується для ініціювання платіжної операції з рахунку платника на рахунок отримувача.

На виконання норм ч. 7 ст. 40 Закону № 1591 НБУ затвердив Інструкцію № 163*. Вона є загальною і, зокрема, визначає обов’язкові реквізити платіжної інструкції та вимоги щодо їх заповнення.

* Інструкція про безготівкові розрахунки в національній валюті користувачів платіжних послуг, затверджена постановою правління НБУ від 29.07.2022 № 163.

У зв’язку з цим Мінфін адаптував і нормативні документи, які регламентують казначейське обслуговування. Так, спочатку наказом № 430* було внесено відповідні зміни до Порядку № 758**, Порядку № 1407*** та Порядку № 770****. І ось нарешті настала черга Порядку № 938, який визначає умови казначейського обслуговування місцевих бюджетів.

* Наказ Мінфіну «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України» від 13.12.2022 № 430.

** Порядок відкриття та закриття рахунків у національній валюті в органах Державної казначейської служби України, затверджений наказом Мінфіну від 22.06.2012 № 758.

*** Порядок казначейського обслуговування державного бюджету за витратами, затверджений наказом Мінфіну від 24.12.2012 № 1407.

**** Порядок казначейського обслуговування небюджетних рахунків клієнтів, затверджений наказом Мінфіну від 21.07.2014 № 770.

До речі, форму платіжної інструкції визначено Порядком № 1407. У цьому ж документі наведено і пояснення щодо заповнення платіжної інструкції. Саме цією формою мають користуватися розпорядники та одержувачі коштів місцевих бюджетів. Про це чітко зазначено в оновленому п. 10.3 Порядку № 938.

Тож на зміну платіжному дорученню прийшла платіжна інструкція, яку тепер і необхідно використовувати.

Платіжні інструкції подаються до органів Казначейства у паперовій та електронній формі.

Причому платіжні інструкції у паперовій формі слід подавати до Казначейства в кількості примірників, необхідних для всіх учасників безготівкових розрахунків. Це передбачено оновленим п. 10.3 Порядку № 938.

І ще один важливий момент. У разі невідповідності дати подання платіжної інструкції у паперовій формі даті, зазначеній у полі «Дата складання», на всіх примірниках такої інструкції обов’язково проставляються дата її отримання та підпис відповідного працівника Казначейства.

Довідка про операції за коштами місцевих бюджетів в іноземній валюті

Складання цієї довідки не така вже й рідкість. Зокрема, її необхідно складати при надходженні міжнародної фінансової допомоги до місцевого бюджету, що наразі досить поширене явище.

Форму Довідки про операції за коштами місцевих бюджетів в іноземній валюті наказом № 477 оновлено. Її наведено у додатку 3 до Порядку № 938.

Також оновленим п. 3.13 Порядку № 938 визначено, що таку довідку слід подавати у двох примірниках.

Окрім того, для забезпечення відповідності гривневого еквівалента валютних коштів, які перебувають на рахунках в установах банку, показникам обліку органів Казначейства місцеві фіноргани повинні подавати таку довідку щомісяця. Строк подання — до 3-го числа місяця, наступного за звітним періодом.

При цьому така довідка має бути складена за кожним видом (кодом) іноземної валюти окремо.

Один примірник довідки повертається місцевому фіноргану, інший примірник зберігається в органі Казначейства (п. 3.13 Порядку № 938).

Щодо довідки про операції в іноземній валюті, то тепер оновленим п. 11.3 Порядку № 938 також передбачено її подання у двох примірниках.

Один примірник довідки про операції в іноземній валюті повертається розпоряднику (одержувачу), інший примірник — зберігається в Казначейства.

Про цю довідку ви також можете прочитати у матеріалі «Міжнародна фіндопомога: організуємо процес отримання» // «Бюджетна бухгалтерія», 2022, № 15 (ср. ).

Довідка про надходження в натуральній формі

У разі проведення операцій в натуральній формі розпорядник бюджетних коштів зобов’язаний не пізніше останнього робочого дня місяця подати до органу Казначейства Довідку про надходження в натуральній формі. Це добре відоме всім розпорядникам правило.

Проте оновленим п. 12.7 Порядку № 938 передбачено, що таку довідку слід подавати у двох примірниках у паперовій або електронній формі.

Один примірник довідки повертається розпоряднику бюджетних коштів, інший — зберігається в Казначейства.

Форму довідки, як і раніше, наведено у додатку 25 до Порядку № 938. Але зверніть увагу: саму форму наказом № 477 змінено.

Так, у новій формі довідки відсутнє розділення на загальний і спеціальний фонди. Фонд зазначено у «шапці» довідки. Причому щодо надходжень, отриманих як плата за послуги, проставляється код 02, а за іншими джерелами власних надходжень — 03.

Також у «шапці» довідки слід навести код та назву бюджету і номер реєстраційного рахунку, відкритого для обліку операцій з виконання спеціального фонду кошторисів.

Зауважимо: у графі «Показники» необхідно зазначати код класифікації доходів бюджету та КЕКВ, за яким проведено операцію у натуральній формі.

Довідка про операції у національні валюті

Наказом № 477 також змінено форму Довідки про операції у національній валюті. Форму цієї довідки наведено у додатку 22 до Порядку № 938.

У довідці про операції в національній валюті відображаються операції, проведені протягом звітного місяця на поточному рахунку розпорядника бюджетних коштів, відкритому у банку.

Подання інформації про використання коштів резервного фонду

Фіноргани мають подавати до Казначейства інформацію про використання коштів резервного фонду. Раніше це потрібно було робити щомісячно. Відтепер же оновленим п. 18.5 Порядку № 938 передбачено подання такої інформації і щорічно.

Всі вищезазначені зміни запрацюють з дня офіційного опублікування наказу № 477. Наразі цей наказ ще не опубліковано.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше