Темы статей
Выбрать темы

Неприбутковий звіт бюджетника: як заповнити?

Матвеева Виктория, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
До 1 березня 2023 року бюджетним установам слід подати Неприбутковий звіт* за 2022 рік разом із річною фінансовою звітністю. І цьогоріч на порядку денному стоїть декілька запитань, пов’язаних із заповнення цього звіту. Саме їх і розглянемо у нашому матеріалі.

* Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за формою, затвердженою наказом Мінфіну «Про затвердження форми Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації» від 17.06.2016 № 553.

Традиційно при заповненні певної форми звітності бюджетні установи керуються відповідним порядком. Але для Неприбуткового звіту такого порядку годі й шукати. Тож у цьому питанні орієнтуємося на назву рядків такого звіту та окремі роз’яснення податківців.

Показники доходів та витрат в Неприбутковому звіті заповнюємо з урахуванням особливостей діяльності відповідної бюджетної установи. На це свого часу звернули увагу податківці в ІПК від 07.05.2019 № 2001/6/99-99-15-02-01-15/ІПК. При цьому фіскали додали, що показники, які заповнюють лише бюджетні установи, мають ґрунтуватися на даних бюджетної звітності.

З огляду на це, показники доходів і витрат, які бюджетні установи мають зазначати в Неприбутковому звіті, не варто порівнювати з даними, наведеними у фінзвітності (ф. № 2-дс та 3-дс). Зауважимо: таке порівняння застосовують інші неприбуткові установи та організації, але не бюджетні. Для бюджетників ці правила не працюють.

Далі пояснимо правила заповнення Неприбуткового звіту бюджетними установами детальніше. Для наочності наведемо цю інформацію у таблиці.

Доходи та видатки бюджетних установи: які та де показати

Найменування

рядка

Код рядка

Порядок заповнення

Джерела для заповнення

Доходи неприбуткової організації

(сума рядків 1.1 — 1.11)

1

Підсумок даних про кошти загального та спеціального фондів, отримані бюджетною установою

фактично одержане фінансування бюджетної установи (організації) за загальним фондом

1.1

Кошти (фінансування), отримані бюджетною установою за загальним фондом — кошти, які фактично надійшли на реєстраційні рахунки протягом 2022 року

Надходження, наведені у Звіті про надходження та використання коштів загального фонду (ф. № 2д, № 2м) у гр. «Надійшло коштів за звітний період (рік)»

залишки коштів бюджетної установи (організації) на спеціальних рахунках, що перейшли з попереднього року

1.2

Залишок коштів на спеціальних реєстраційних рахунках станом на 01.01.2023

Сума показників, наведених у Звіті про надходження і використання коштів, отриманих як плата за послуги (ф. № 4-1д, ф. № 4-1м), Звіті про надходження і використання коштів, отриманих за іншими джерелами власних надходжень (ф. № 4-2д, ф. № 4-2м) за гр. «Залишок на початок звітного року, усього»

доходи, одержані бюджетною установою (організацією), що зараховані на рахунки спеціального фонду цієї установи (організації) згідно із затвердженим у встановленому порядку кошторисом

1.3

Надходження спецфонду, отримані установою за відповідними джерелами власних надходжень. Йдеться про кошти, які фактично надійшли на спеціальні реєстраційні рахунки протягом року за мінусом повернених коштів.

Відображаємо тільки доходи, які залишаються у розпорядженні установи (власні надходження), зокрема:

плата за послуги, що надаються бюджетними установами згідно з їх основною діяльністю;

надходження бюджетних установ від додаткової (господарської) діяльності;

плата за оренду майна бюджетних установ (в частині, що зараховується до складу доходів спецфонду);

— надходження бюджетних установ від реалізації в установленому порядку майна (крім нерухомого майна);

інші власні надходження бюджетних установ (зокрема, благодійні внески, гранти та дарунки)

Сума показників, наведених у Звіті про надходження і використання коштів, отриманих як плата за послуги (ф. № 4-1д, ф. № 4-1м), Звіті про надходження і використання коштів, отриманих за іншими джерелами власних надходжень (ф. № 4-2д, ф. № 4-2м), Звіті про надходження і використання інших надходжень спеціального фонду (ф. № 4-3д, ф. № 4-3м), а також у Звіті про надходження і використання коштів, отриманих як окремі субвенції з місцевого бюджету (ф. № 4-4д) за гр. «Надійшло коштів за звітний період (рік)»

Видатки (витрати) неприбуткової організації (сума рядків 2.1 — 2.6)

2

Підсумок даних про поточні та капітальні видатки, здійснені за рахунок коштів загального та спеціального фондів протягом 2022 року

сума видатків (витрат) за загальним фондом відповідно до затверджених в установленому порядку кошторисів бюджетних установ (організацій)

2.1

Видатки загального фонду установи, здійснені у 2022 році. Тобто слід відобразити суми коштів, перераховані з реєстраційних рахунків бюджетної установи

Показники, наведені у Звіті про надходження та використання коштів загального фонду (ф. № 2д, № 2м) за гр. «Касові за звітний період (рік)»

сума видатків (витрат) за спеціальним фондом відповідно до затверджених в установленому порядку кошторисів бюджетних установ (організацій)

2.2

Видатки спеціального фонду установи, здійснені у 2022 році. Йдеться про суми коштів, перераховані зі спеціальних реєстраційних рахунків бюджетної установи

Сума показників, наведених у Звіті про надходження і використання коштів, отриманих як плата за послуги (ф. № 4-1д, ф. № 4-1м), Звіті про надходження і використання коштів, отриманих за іншими джерелами власних надходжень (ф. № 4-2д, ф. № 4-2м), Звіті про надходження і використання інших надходжень спеціального фонду (ф. № 4-3д, ф. № 4-3м), Звіті про надходження і використання коштів, отриманих як окремі субвенції з місцевого бюджету (ф. № 4-4д) за гр. «Касові за звітний період (рік), усього»

ВИСНОВКИ

  • Доходи та витрати формуємо на підставі даних бюджетної звітності.
  • Відображаємо доходи, отримані установою, як суми кошти, які фактично надійшли на рахунок установи.
  • До складу доходів відносимо надходження, які залишаються у розпорядженні установи.
  • Серед видатків — кошти, фактично використані за загальним і спеціальним фондами та перераховані з реєстраційних та спеціальних реєстраційних рахунків.
App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше