Темы статей
Выбрать темы

Як заповнити ф. № 5-дс?

Матвеева Виктория, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Нарешті основну роботу виконано — всі форми річної фінзвітності заповнено. Тепер саме час перейти до заключного етапу — складання Приміток до річної фінансової звітності — ф. № 5-дс.

Не введені в експлуатацію ОЗ та МНМА: де показати у ф. № 5-дс?

Установа отримала та оплатила у 2022 році основні засоби (далі — ОЗ) та малоцінні необоротні матеріальні активи (далі — МНМА). На кінець 2022 року частина таких об’єктів залишилась не введеною в експлуатацію. Де у ф. № 5-дс показати інформацію про такі об’єкти?

Кожен розділ ф. № 5-дс призначений для відображення певної інформації.

Так, у розд. III «Капітальні інвестиції» установи зазначають інформацію про рух і зміну вартості капітальних інвестицій. Для обліку інформації про такі видатки застосовують відповідні субрахунки до рахунка 13 «Капітальні інвестиції».

Отже, якщо установа має на кінець року об’єкти ОЗ та МНМА, не уведені в експлуатацію, про це свідчать залишки за Дт субрахунків 1311, 1312.

Відповідно, інформацію про такі активи необхідно показати в гр. 5 «На кінець року» розд. III ф. № 5-дс за кодами таких рядків:

300 — капітальні інвестиції в ОЗ (сальдо субрахунку 1311);

310 — капітальні інвестиції в ІНМА (сальдо субрахунку 1311);

350 — ряд. 300 + 310 (сальдо рахунка 13).

Увага!

Для перевірки користуйтеся Методрекомендаціями № 1170*:

Ряд. 350 гр. 5 = ряд. 1030 ф. № 1-дс гр. 4.

* Методичні рекомендації з перевірки порівнянності показників фінансової звітності суб’єктів державного сектору, затверджені наказом Мінфіну від 28.12.2017 № 1170.

Майно на тимчасово окупованій території: чи показувати у ф. № 5-дс?

Майно установи знаходиться на тимчасово окупованій території. Наразі до таких активів немає безпечного доступу. Чи необхідно зазначати інформацію про таке майно у ф. № 5-дс?

Так, потрібно.

У річній фінзвітності інформація про активи, до яких неможливо забезпечити безпечний та безперешкодний доступ, а також зобов’язання і власний капітал, які не можуть бути документально підтверджені у зв’язку з відсутністю доступу до відповідних первинних документів та регістрів бухобліку, відображають за даними бухобліку.

Насамперед такі вимоги передбачено п. 12 Порядку подання фінансової звітності, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2000 № 419. Також про це нещодавно нагадував Мінфін у своєму листі від 10.10.2022 № 41010-06-62/23254.

При цьому Мінфін чітко зазначив: інформацію про відсутність доступу до активів та первинних документів слід наводити саме у ф. № 5-дс.

Та оскільки в цій формі не передбачено окремого рядка для відображення інформації про таке майно, установи можуть це зробити в додатковому рядку. На відміну від інших форм річної фінзвітності, у ф. № 5-дс дозволено вводити додаткові рядки. Про це свідчить припис п. 6 розд. I Порядку заповнення форм фінансової звітності в державному секторі, затвердженого наказом Мінфіну від 28.02.2017 № 307 (ср. ).

Отже, інформацію про майно, до якого обмежено доступ, установа має зазначити в додатковому рядку (рядках). Також не зайвим буде навести пояснення щодо такого майна в Пояснювальній записці до річної звітності.

Лишки та нестачі: де показати у ф. № 5-дс?

Наприкінці 2022 року установа провела річну інвентаризацію майна. Де у ф. № 5-дс показати інформацію про лишки та нестачі, виявлені під час інвентаризації?

Почнемо з відображення лишків, виявлених під час інвентаризації. Інформацію про лишки установа має зазначити у відповідних рядках розд. I, II та IX ф. № 5-дс.

А ось для інформації про нестачі у ф. № 5-дс призначено окремий розд. X «Нестачі і втрати грошових коштів і матеріальних цінностей».

Так, у ряд. 980 відображаємо виявлені протягом звітного року нестачі та крадіжки з розбивкою даних за ряд. 981 — 1020. У свою чергу, за кодом ряд. 970 та 1030 наводимо суми нестач на початок та кінець звітного року відповідно.

Окрім того, залишки невідшкодованих нестач і втрат за субрахунком 073, їх збільшення та зменшення протягом звітного року слід показати у розд. ХIІІ «Розшифрування позабалансових рахунків» у ряд. 1373.

ВАЖЛИВО!

Не забудьте навести інформацію про оприбутковані лишки, нестачі і втрати у Пояснювальній записці до річного звіту

ОЗ, отримані від іншої установи: де показати у ф. № 5-дс?

У 2022 році комунальна установа отримала від іншої комунальної установи ОЗ. Де у ф. № 5-дс показати інформацію про такі активи?

Отримання майна від однієї комунальної установи іншою — класичний приклад із переміщення майна між бюджетними установами в межах відповідного бюджету. Вочевидь, така операція має місце в межах одного органу, уповноваженого управляти об’єктами комунальної власності. А отже, таку операцію слід вважати операцією з внутрішнього переміщення комунального майна. Основні правила відображення в бухобліку таких операції ми розглядали в матеріалі «ОЗ від іншої установи: як показати в обліку та фінзвітності?» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2022, № 37).

Дуже коротко нагадаємо. При отриманні такого майна установа формує такі показники, як:

— первісна вартість (субрахунок рахунка 10);

— сума накопиченого зносу (субрахунок рахунка 13);

— внесений капітал (субрахунок 5111);

— фінансовий результат (субрахунки 5511, 5512).

Втім, до розд. I «Основні засоби» ф. № 5-дс заносимо інформацію всі про об’єкти ОЗ, які установа отримала протягом року (гр. 9 та 10), та залишок таких об’єктів на кінець року (гр. 15 та 16). Вочевидь, у зазначених графах маємо показати інформацію про всі надходження ОЗ, у т. ч. й про отримані від інших установ за операціями внутрівідомчої передачі. При цьому зазначаємо їх первісну вартість та суму накопиченого зносу.

Водночас інформацію про ОЗ, отримані від інших установ, маємо показати після загальної таблиці розд. I ф. № 5-дс в окремих рядках, а саме:

188 — вартість безоплатно отриманих ОЗ за операціями внутрівідомчої передачі протягом року;

194 — вартість безоплатно отриманих ОЗ (внутрівідомча передача) на кінець року.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше