Темы статей
Выбрать темы

20-ОПП та новий договір оренди: думка податківців

Матвеева Виктория, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Нещодавно податківці видали нову порцію роз’яснень щодо подання ф. № 20-ОПП при передачі в оренду нерухомого майна. Розглянемо, що цікавого в цьому роз’ясненні можуть знайти для себе бюджетні установи.
Содержание статьи:

Чи необхідно подавати ф. № 20-ОПП при розірванні старого та укладанні нового договору оренди, якщо це стосується того ж самого приміщення?

Добре відомо, що у повідомленні за ф. № 20-ОПП зазначають інформацію про всі об’єкти оподаткування: не тільки власні, але й орендовані чи передані в оренду. Така вимога чітко прописана в п. 8.4 Порядку № 1588*.

* Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 № 1588.

Тож орендоване майно одночасно мають відобразити у ф. № 20-ОПП обидві сторони договору оренди. Це означає, що як орендодавець, так і орендар мають повідомити контролюючий орган про приміщення, що перебуває у користуванні за договором оренди. Тоді як у зазначеній нормі Порядку № 1588 згадується тільки про необхідність подання ф. № 20-ОПП при оренді, без пояснення будь-яких особливостей.

Наприклад, цікава ситуація виникає щодо подання ф. № 20-ОПП при розірванні старого та укладанні нового договору оренди нерухомого майна. Адже інформація про такий об’єкт у контролюючого органу вже є. Свою позицію з цього приводу податківці висловили в ІПК від 25.10.2021 № 4070/ІПК/99-00-21-02-02-06.

Ситуація 1

Установа розірвала старий договір оренди та уклала новий договір, відомості про об’єкт оподаткування (оренди) не змінилися. Маємо на увазі, що найменування, місцезнаходження або стан об’єкта оподаткування залишилися без змін.

За таких умов податківці стверджують, що нове повідомлення ф. № 20-ОПП подавати не потрібно. Вочевидь такий висновок стосується обох сторін орендного договору: і орендодавця, і орендаря.

Ситуація 2

Установа розірвала старий договір оренди та уклала новий договір оренди, але відомості про об’єкт оподаткування (приміщення) зазнали змін. Тобто змінилася інформація про нього: найменування, місцезнаходження або стан такого об’єкта оподаткування.

Так, якщо будь-яка зазначена інформація зазнала змін, платнику податків необхідно подати до контролюючого органу за основним місцем обліку ф. № 20-ОПП щодо орендованого об’єкта оподаткування.

У такому разі орендар інформує про зміни, що відбулись стосовно об’єкта оподаткування (нерухомого майна). Для цього у гр. 2 «Код ознаки надання інформації» він зазначає код «3» (зміна відомостей про об’єкт оподаткування) та наводить оновлену інформацію про об’єкт оподаткування, щодо якого відбулися зміни. При цьому такі зміни він має зазначати одним рядком та попередні значення вносити не потрібно.

Напевне, про такі зміни щодо об’єкта оподаткування варто було б повідомити й орендодавцю. Але податківці у своєму роз’ясненні про це ані словом не обмовились.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше