Темы статей
Выбрать темы

Оголошуємо закупівлю: з ПДВ чи без?

Матвеева Виктория, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Бюджетна установа планує розпочати відкриті торги. Як правильно зазначати очікувану вартість в оголошенні: з урахуванням ПДВ чи без? Чи взагалі це не має значення, якщо установа — неплатник ПДВ?

Як не дивно, але відповідь на це запитання годі й шукати в закупівельному законодавстві. Втім, розібратися з цим цілком можливо, що далі ми й зробимо.

Які ризики чекають на замовника?

Далеко не всі замовники на етапі планування закупівлі або оприлюднення оголошення про неї замислюються, включати ПДВ до очікуваної вартості закупівлі чи ні. До того ж ані в Законі № 922*, ані в постанові № 1178** з цього приводу нічого не передбачено.

* Закон України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII.

** Особливості здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджені постановою КМУ від 12.10.2022 № 1178.

Як наслідок — при розгляді тендерних пропозицій, наданих учасниками, перевагу віддають тій, що має найнижчу ціни. Саме на цьому етапі й може виникнути проблема: переможець повідомляє, що він є платником ПДВ і, відповідно, ціна його тендерної пропозиції автоматично збільшується на 20 %.

У результаті замовник опиняється загнаним у глухий кут. Річ у тому, що він просто не може укласти договір на повну вартість, тобто з урахуванням ПДВ. Так вчинити йому забороняє ч. 4 ст. 41 Закону № 922 та пп. 17, 18 постанови № 1178. Адже умови договору про закупівлю не повинні відрізнятися від змісту тендерної пропозиції переможця процедури закупівлі.

Хибні дії для замовника матимуть такі наслідки:

штраф у розмірі від 25 500 до 51 000 грн (ст. 16414 КпАП)

+ нікчемність укладеного договору про закупівлю (ст. 43 Закону № 922 та п. 21 постанови № 1178).

Та аби уникнути подібної ситуації, замовнику варто дотримуватися кількох нескладних, але вкрай важливих правил.

Правило 1. Правильно плануємо закупівлю

Замовник планує закупівлю на підставі наявної потреби у закупівлі товарів, робіт і послуг. Заплановані закупівлі він включає до річного плану закупівель. У подальшому замовник здійснює закупівлю відповідно до річного плану.

Інформацію, яка має бути передбачена у річному плані, визначено в ч. 2 ст. 4 Закону № 922. Зокрема, серед такої інформації розмір бюджетного призначення та/або очікувана вартість предмета закупівлі.

З огляду на це, в річному плані замовник має зазначити розмір бюджетного призначення за кошторисом або очікувану вартість предмета закупівлі на момент, що передує процедурі закупівлі. Інакше кажучи, йдеться про суму коштів, передбачену кошторисом, на придбання тих чи інших товарів, робіт чи послуг. Зрозуміло, що сума, яку установа може використати, не має збільшуватися. А тому її слід зазначати у плані закупівель вже з урахуванням ПДВ.

Правило 2. Правильно визначаємо інформацію для учасників

Під час розміщення оголошення про проведення відкритих торгів замовник зазначає інформацію, передбачену в ст. 21 Закону № 922. Зокрема, це:

— очікувана вартість предмета закупівлі;

— математична формула для розрахунку приведеної ціни (у разі її застосування).

Як бачимо, Закон № 922 не вимагає від замовника зазначати в оголошенні, чи включено до очікуваної вартості ПДВ, інші податки та збори. Але кожен замовник повинен чітко розуміти, очікувана вартість — це сума, яку ви плануєте витратити на таку закупівлю.

ЦІННА ПОРАДА

Очікувану вартість зазначайте з урахуванням ПДВ

Крім того, замовнику необхідно зазначити в тендерній документації перелік критеріїв та методику оцінки тендерних пропозицій. Наприклад, можна передбачити, що найбільш економічно вигідною пропозицією вважатися пропозиція з найнижчою ціною з урахуванням усіх податків та зборів (у т. ч. ПДВ у разі, якщо учасник є платником ПДВ).

Як бачимо, правила досить прості та зрозумілі для кожного замовника. Зате ризики на етапі укладання договору про закупівлю будуть мінімальними.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше