Темы статей
Выбрать темы

Вулична вбиральня: за яким КЕКВ придбавати?

Станкус Татьяна, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Бюджетна установа планує придбати мобільний вуличний туалет. До цього туалету будуть підведені всі комунікації, як то: електрика, вода, каналізація. За яким КЕКВ здійснити видатки на придбання такої вбиральні?

Який КЕКВ застосувати?

Розгляд цього запитання почнемо безпосередньо з обрання необхідного КЕКВ для планування та здійснення зазначених у запитанні видатків.

При цьому, як завжди, виходимо з економічної суті платежу та керуємося Інструкцією № 333*. Так, якщо туалет буде дійсно «мобільним», його можна буде перемістити в будь-яке місце і він не залежатиме від комунікацій, — у такому разі йдеться про придбання конструктивно відокремленого предмета, призначеного для виконання певних самостійних функцій. А вибір КЕКВ на придбання такого туалету залежатиме напряму від його вартості.

* Інструкція щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затверджена наказом Мінфіну від 12.03.2012 № 333.

Тож якщо згідно з обліковою політикою бюджетної установи до складу основних засобів належать об’єкти вартістю 20000 грн і вище, то видатки на придбання мобільної вбиральні від 20000 грн слід спланувати і провести за КЕКВ 3110 «Придбання обладнання і предметів довгострокового користування».

Якщо ж такий мобільний туалет за вартістю не дотягує до вищезазначеної межі та не підлягає зарахуванню до складу основних засобів, то видатки на його придбання слід спланувати і провести за КЕКВ 2210 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар».

Але зверніть увагу: в запитанні нашого читача зазначено, що до туалету будуть підведені усі комунікації (електрика, водопостачання, водовідведення).

Тож у кінцевому результаті виходить, що туалет:

— по-перше, буде не таким вже й мобільним;

— по-друге, його облаштування включає в себе не лише придбання самої кабіни вбиральні, але й підведення всіх комунікацій. А це видатки на оплату послуг з підключення до комунікацій, придбання будівельних матеріалів тощо.

У такому разі за економічною суттю платежу це вже будівництво об’єкта. Відповідно вищеперелічені видатки слід планувати і проводити за КЕКВ 3122 «Капітальне будівництво (придбання) інших об’єктів».

В яку чергу проводити?

У період дії воєнного стану під час планування будь-яких видатків важливим питанням є черговість здійснення видатків. Таку черговість визначає Порядок № 590* (ср. ).

* Порядок виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 09.06.2021 № 590.

Слід зазначити: ані видатки на придбання мобільних вбиралень, ані видатки на будівництво туалетів не передбачені як такі, що можуть бути здійснені у другу чергу.

Тож такі видатки можна провести лише у третю чергу.

Інша справа, якщо зазначені у запитанні видатки планують провести в рамках реалізації проєктів, виконання програм допомоги, які підтримуються ЄС, урядами іноземних держав, іноземними фінансовими та донорськими установами і міжнародними фінансовими організаціями, в тому числі на умовах співфінансування.

У такому разі видатки вдасться здійснити без перешкод у другу чергу.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше