Теми статей
Обрати теми

Вулична вбиральня: за яким КЕКВ придбавати?

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Бюджетна установа планує придбати мобільний вуличний туалет. До цього туалету будуть підведені всі комунікації, як то: електрика, вода, каналізація. За яким КЕКВ здійснити видатки на придбання такої вбиральні?

Який КЕКВ застосувати?

Розгляд цього запитання почнемо безпосередньо з обрання необхідного КЕКВ для планування та здійснення зазначених у запитанні видатків.

При цьому, як завжди, виходимо з економічної суті платежу та керуємося Інструкцією № 333*. Так, якщо туалет буде дійсно «мобільним», його можна буде перемістити в будь-яке місце і він не залежатиме від комунікацій, — у такому разі йдеться про придбання конструктивно відокремленого предмета, призначеного для виконання певних самостійних функцій. А вибір КЕКВ на придбання такого туалету залежатиме напряму від його вартості.

* Інструкція щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затверджена наказом Мінфіну від 12.03.2012 № 333.

Тож якщо згідно з обліковою політикою бюджетної установи до складу основних засобів належать об’єкти вартістю 20000 грн і вище, то видатки на придбання мобільної вбиральні від 20000 грн слід спланувати і провести за КЕКВ 3110 «Придбання обладнання і предметів довгострокового користування».

Якщо ж такий мобільний туалет за вартістю не дотягує до вищезазначеної межі та не підлягає зарахуванню до складу основних засобів, то видатки на його придбання слід спланувати і провести за КЕКВ 2210 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар».

Але зверніть увагу: в запитанні нашого читача зазначено, що до туалету будуть підведені усі комунікації (електрика, водопостачання, водовідведення).

Тож у кінцевому результаті виходить, що туалет:

— по-перше, буде не таким вже й мобільним;

— по-друге, його облаштування включає в себе не лише придбання самої кабіни вбиральні, але й підведення всіх комунікацій. А це видатки на оплату послуг з підключення до комунікацій, придбання будівельних матеріалів тощо.

У такому разі за економічною суттю платежу це вже будівництво об’єкта. Відповідно вищеперелічені видатки слід планувати і проводити за КЕКВ 3122 «Капітальне будівництво (придбання) інших об’єктів».

В яку чергу проводити?

У період дії воєнного стану під час планування будь-яких видатків важливим питанням є черговість здійснення видатків. Таку черговість визначає Порядок № 590* (ср. ).

* Порядок виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 09.06.2021 № 590.

Слід зазначити: ані видатки на придбання мобільних вбиралень, ані видатки на будівництво туалетів не передбачені як такі, що можуть бути здійснені у другу чергу.

Тож такі видатки можна провести лише у третю чергу.

Інша справа, якщо зазначені у запитанні видатки планують провести в рамках реалізації проєктів, виконання програм допомоги, які підтримуються ЄС, урядами іноземних держав, іноземними фінансовими та донорськими установами і міжнародними фінансовими організаціями, в тому числі на умовах співфінансування.

У такому разі видатки вдасться здійснити без перешкод у другу чергу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі