Темы статей
Выбрать темы

Капітальний ремонт доріг: який КПКВК застосувати?

Станкус Татьяна, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
За яким КПКВК слід проводити видатки на топографо-геодезичну зйомку при розробленні проєктно-кошторисної документації для капітального ремонту дорожнього покриття?

Дороги ремонтують повсюдно у країні. Але проведення таких робіт викликає чимало запитань у бухгалтерів та економістів. Одне з них: за яким КПКВК здійснити видатки на розроблення проєктно-кошторисної документації (далі — ПКД), розглянемо з вами разом.

В яку чергу?

Вже традиційно розглянемо, в яку чергу взагалі можливо провести видатки на топографо-геодезичну зйомку для розроблення ПКД. Для цього звернемось до вимог Порядку № 590*.

* Порядок виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 09.06.2021 № 590.

Так, п. 19 Порядку № 590 дозволено у другу чергу проводити видатки на фінансове забезпечення виконання робіт та надання послуг (включаючи оплату утримання служби замовника та розроблення проєктної документації) з будівництва, реконструкції, ремонту та експлуатаційного утримання інфраструктури у сфері дорожнього господарства (автомобільних доріг загального користування державного та місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності в населених пунктах).

Причому такі видатки можливо здійснювати як за кошти загального, так і за кошти спеціального фонду.

Тож перепон для витрачання коштів на ремонт доріг, у т. ч. і на розроблення ПКД, немає.

Який КПКВК?

Для визначення КПКВК звернемось до норм наказу № 793*.

* Наказ Мінфіну «Про затвердження складових Програмної класифікації видатків та кредитування місцевого бюджету» від 20.09.2017 № 793.

Обрання конкретного КПКВК у цьому випадку напряму залежить від джерела фінансування таких робіт.

Так, якщо плануються видатки на ремонт доріг місцевого значення і головний розпорядник бюджетних коштів є безпосереднім замовником робіт, слід застосовувати КПКВК 7461 «Утримання та розвиток автомобільних доріг та дорожньої інфраструктури за рахунок коштів місцевого бюджету».

Якщо ж видатки на ремонт доріг планується проводити за кошти субвенції з держбюджету, тоді застосовуйте КПКВК 7462 «Утримання та розвиток автомобільних доріг та дорожньої інфраструктури за рахунок субвенції з державного бюджету».

Інша справа, якщо такі видатки проводитимуться за кошти іншого місцевого бюджету, наприклад, на умовах співфінансування. В такому разі використовуйте КПКВК 7364 «Утримання та розвиток автомобільних доріг та дорожньої інфраструктури за рахунок трансфертів з інших місцевих бюджетів».

Видатки на розроблення ПКД, у т. ч. і на проведення топографо-геодезичної зйомки, слід проводити за тим же КПКВК, що й основні ремонті роботи.

Який КЕКВ?

Також розглянемо, який КЕКВ слід застосувати.

У цьому питанні традиційно виходимо з економічної суті платежу та керуємося Інструкцією № 333*.

* Інструкція щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затверджена наказом Мінфіну від 12.03.2012 № 333.

І з огляду на те, що топографо-геодезична зйомка за своєю суттю є складовою робіт із розроблення ПКД, то й КЕКВ обираємо відповідний, а саме: 3132 «Капітальний ремонт інших об’єктів».

Адже саме за цим КЕКВ планують і проводять видатки на виготовлення ПКД на капітальний ремонт інших об’єктів та виконання супровідних робіт.

Якщо ж зазначені у запитанні роботи не включено до ПКД, видатки на них плануйте і здійснюйте за КЕКВ 2240 «Оплата послуг (крім комунальних)».

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше