Теми статей
Обрати теми

Капітальний ремонт доріг: який КПКВК застосувати?

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
За яким КПКВК слід проводити видатки на топографо-геодезичну зйомку при розробленні проєктно-кошторисної документації для капітального ремонту дорожнього покриття?

Дороги ремонтують повсюдно у країні. Але проведення таких робіт викликає чимало запитань у бухгалтерів та економістів. Одне з них: за яким КПКВК здійснити видатки на розроблення проєктно-кошторисної документації (далі — ПКД), розглянемо з вами разом.

В яку чергу?

Вже традиційно розглянемо, в яку чергу взагалі можливо провести видатки на топографо-геодезичну зйомку для розроблення ПКД. Для цього звернемось до вимог Порядку № 590*.

* Порядок виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 09.06.2021 № 590.

Так, п. 19 Порядку № 590 дозволено у другу чергу проводити видатки на фінансове забезпечення виконання робіт та надання послуг (включаючи оплату утримання служби замовника та розроблення проєктної документації) з будівництва, реконструкції, ремонту та експлуатаційного утримання інфраструктури у сфері дорожнього господарства (автомобільних доріг загального користування державного та місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності в населених пунктах).

Причому такі видатки можливо здійснювати як за кошти загального, так і за кошти спеціального фонду.

Тож перепон для витрачання коштів на ремонт доріг, у т. ч. і на розроблення ПКД, немає.

Який КПКВК?

Для визначення КПКВК звернемось до норм наказу № 793*.

* Наказ Мінфіну «Про затвердження складових Програмної класифікації видатків та кредитування місцевого бюджету» від 20.09.2017 № 793.

Обрання конкретного КПКВК у цьому випадку напряму залежить від джерела фінансування таких робіт.

Так, якщо плануються видатки на ремонт доріг місцевого значення і головний розпорядник бюджетних коштів є безпосереднім замовником робіт, слід застосовувати КПКВК 7461 «Утримання та розвиток автомобільних доріг та дорожньої інфраструктури за рахунок коштів місцевого бюджету».

Якщо ж видатки на ремонт доріг планується проводити за кошти субвенції з держбюджету, тоді застосовуйте КПКВК 7462 «Утримання та розвиток автомобільних доріг та дорожньої інфраструктури за рахунок субвенції з державного бюджету».

Інша справа, якщо такі видатки проводитимуться за кошти іншого місцевого бюджету, наприклад, на умовах співфінансування. В такому разі використовуйте КПКВК 7364 «Утримання та розвиток автомобільних доріг та дорожньої інфраструктури за рахунок трансфертів з інших місцевих бюджетів».

Видатки на розроблення ПКД, у т. ч. і на проведення топографо-геодезичної зйомки, слід проводити за тим же КПКВК, що й основні ремонті роботи.

Який КЕКВ?

Також розглянемо, який КЕКВ слід застосувати.

У цьому питанні традиційно виходимо з економічної суті платежу та керуємося Інструкцією № 333*.

* Інструкція щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затверджена наказом Мінфіну від 12.03.2012 № 333.

І з огляду на те, що топографо-геодезична зйомка за своєю суттю є складовою робіт із розроблення ПКД, то й КЕКВ обираємо відповідний, а саме: 3132 «Капітальний ремонт інших об’єктів».

Адже саме за цим КЕКВ планують і проводять видатки на виготовлення ПКД на капітальний ремонт інших об’єктів та виконання супровідних робіт.

Якщо ж зазначені у запитанні роботи не включено до ПКД, видатки на них плануйте і здійснюйте за КЕКВ 2240 «Оплата послуг (крім комунальних)».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі