Темы статей
Выбрать темы

Ремонт держоб’єкта за кошти місцевого бюджету: чи можливо?

Станкус Татьяна, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Рішенням про місцевий бюджет орган виконавчої влади визначено головним розпорядником коштів на виконання обласної програми. Одним із заходів цієї програми є проведення робіт із забезпечення функціонування об’єктів критичної інфраструктури. Чи має право головний розпорядник коштів місцевого бюджету здійснити роботи з капітального ремонту або реконструкції об’єкта критичної інфраструктури, який перебуває у державній власності?

В яку чергу можна здійснити видатки на ремонт?

Докладно про черговість проведення видатків на ремонти читайте у матеріалі «Ремонти будівель: в яку чергу проводити видатки?» // «Бюджетна бухгалтерія», 2023, № 19.

Повторюватися не будемо, лише нагадаємо: в другу чергу можна здійснити видатки на ремонти, потреба в яких зумовлена аваріями та ті, що проводяться господарським способом. В іншому разі провести ремонт та/або реконструкцію можливо лише у третю чергу.

Втім, нещодавно внаслідок змін, унесених постановою № 335* до Порядку № 590**, стало можливим провести у другу чергу за кошти спецфонду видатки на виготовлення проєктної (проєктно-кошторисної) документації, нове будівництво, реконструкцію, капітальний ремонт пошкоджених або знищених внаслідок збройної агресії об’єктів критичної інфраструктури.

* Постанова КМУ «Про внесення змін до пункту 19 Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану» від 18.04.2023 № 335.

** Порядок виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 09.06.2021 № 590.

Докладніше з цими змінами радимо ознайомитися у матеріалі «Перелік дозволених видатків розширено!» // «Бюджетна бухгалтерія», 2023, № 17.

Чи можливо відремонтувати держоб’єкт за кошти місцевого бюджету?

Фінансування установ з двох бюджетів одночасно заборонено ч. 2 ст. 85 БКУ*.

* Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 № 2456-VI.

УВАГА!

Забороняється планувати та здійснювати видатки, не віднесені до місцевих бюджетів БКУ, а також здійснювати протягом бюджетного періоду видатки на утримання бюджетних установ одночасно з різних бюджетів

Винятком є випадки, коли такі видатки здійснюються за рішенням відповідної місцевої ради за рахунок вільного залишку бюджетних коштів або перевиконання дохідної частини загального фонду місцевого бюджету. При цьому не повинно бути простроченої кредиторської заборгованості такого бюджету за захищеними статтями видатків на останню звітну дату, що передує плануванню видатків. Такі видатки здійснюються шляхом надання міжбюджетного трансферту з відповідного місцевого бюджету.

Крім того, в умовах воєнного стану з цього правила є й інші винятки. Вони прописані у п. 225 розд. VI «Прикінцеві та перехідні положення» БКУ.

Так, установлено, що у період дії воєнного стану та з метою відсічі збройної агресії РФ проти України, забезпечення нацбезпеки, заходів тероборони, підтримки місцевої інфраструктури, соціального захисту населення можуть бути прийняті рішення про здійснення видатків на утримання бюджетних установ одночасно з різних бюджетів.

Зазначені рішення приймають, як виняток із ч. 2 ст. 85 БКУ, органи місцевого самоврядування, місцеві держадміністрації, військово-цивільні адміністрації або військові адміністрації, у разі їх створення.

Такі видатки здійснюються виключно шляхом надання міжбюджетного трансферту з відповідного місцевого бюджету.

Висновок

  • Цілком можливо передати кошти з місцевого бюджету як міжбюджетний трансферт на ремонт об’єкта критичної інфраструктури, який перебуває в державній власності. Поготів, якщо такі заходи чітко передбачені відповідною місцевою програмою.
App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше