Темы статей
Выбрать темы

Ремонт будівлі та прибудинкової території: визначаємо предмет закупівлі?

Матвеева Виктория, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Заклад освіти планує провести поточний ремонт будівлі та прибудинкової території. Як визначити предмет закупівлі? Це має бути один об’єкт закупівлі чи різні?

Як визначити предмет закупівлі?

В описаній ситуації при визначенні предмета закупівлі закладу освіти, як замовнику, варто звернути увагу на декілька важливих моментів.

По-перше, при закупівлі послуг із поточного ремонту предмет закупівлі слід визначати з урахуванням приписів Порядку № 708*.

* Порядок визначення предмета закупівлі, затверджений наказом Мінекономіки від 15.04.2020 № 708.

Зокрема, предмет закупівлі послуг із поточного ремонту визначають за кожним окремим будинком, будівлею, спорудою, лінійним об’єктом інженерно-транспортної інфраструктури згідно з термінологією ДБН А.2.2-3:2014*.

* ДБН А.2.2-3:2014 «Склад та зміст проектної документації на будівництво», затверджені наказом Мінрегіонрозвитку, будівництва та ЖКГ від 04.06.2014 № 163.

Та в самому Порядку № 708 є згадка лише про такі об’єкти будівництва, як будинок, будівля, споруда, лінійний об’єкт інженерно-транспортної інфраструктури. Тоді як визначення кожного із зазначених об’єктів будівництва замовнику доведеться пошукати самостійно в ДБН А.2.2-3:2014.

Власне, з поточним ремонтом будівлі все більш-менш зрозуміло. Під будівлею розуміють різновид споруди, що складається з несучих та огороджувальних або сполучених (несучо-огороджувальних) конструкцій, які утворюють наземні або підземні приміщення, призначені для життєдіяльності людей та виробництва продукції.

Більше запитань виникає щодо прибудинкової території. Зокрема, чи є вона частиною такої будівлі, чи її варто розглядати як окремий об’єкт будівництва з позиції закупівельного законодавства? Відповідь на ці запитання передусім знаходимо в ДБН А.2.2-3:2014.

Так, прибудинкова територія, яка підлягає поточному ремонту, є лінійним об’єктом інженерно-транспортної інфраструктури. Адже згідно з ДБН А.2.2-3:2014 до таких об’єктів відносять наземні, надземні або підземні лінійні об’єкти для пересування людей, транспортних засобів, вантажів, переміщення рідких та газоподібних продуктів, передачі електроенергії тощо.

З огляду на це, закупівлю послуг із поточного ремонту замовник має визначати за кожним об’єктом будівництва окремо. Відповідно поточний ремонт будівлі та поточний ремонт прибудинкової території — це два різних предмети закупівлі.

По-друге, прибудинкова територія належить до об’єктів благоустрою населених пунктів. Тому при утриманні таких об’єктів та плануванні ремонтних робіт слід звернути увагу на вимоги Порядку проведення ремонту та утримання об’єктів благоустрою населених пунктів, затвердженого наказом Держкомітету з питань ЖКГ від 23.09.2003 № 154.

По-третє, Порядком № 708 не передбачено, за якою конкретно цифрою ДК 021:2015* замовник має визначати предмет закупівлі послуг із поточного ремонту.

* Національний класифікатор України «Єдиний закупівельний словник ДК 021:2015», затверджений наказом Мінекономіки від 23.12.2015 № 1749.

Тому визначайте предмет закупівлі за кожним окремим об’єктом будівництва та обирайте той код ДК 021:2015 за будь-якою цифрою, яка найбільше підходить тому чи іншому предмету закупівлі.

Безпосередньо в описаній ситуації замовник може обрати предмет закупівлі окремо для поточного ремонту будівлі та прибудинкової території за кодом ДК 021:2015 45000000-7 (Будівельні роботи та поточний ремонт).

Яку закупівлю обрати?

При вирішенні цього питання орієнтуйтеся на очікувану вартість кожної окремої закупівлі (поточний ремонт будівлі та прибудинкової території). І тут можливі два варіанти:

1) якщо загальна очікувана вартість закупівлі послуг з поточного ремонту на об’єкті перевищує 200 тис. грн — проводьте відкриті торги;

2) якщо очікувана вартість поточного ремонту не перевищує 200 тис. грн — укладайте прямий договір з виконавцем.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше